Volledig scherm
'Nederland heeft te lang gewacht met informatie doorspelen over de eiercrisis', aldus de Belgische minister van landbouw. © belga

'België moest Nederland drie keer manen voor info fipronil'

België heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit drie keer aangemaand voor het informatie kreeg over Chickfriend. Daardoor zijn drie kostbare weken verloren gegaan waarin de Belgische voedselautoriteit niet verder kon onderzoeken op welke kippenbedrijven de verboden insecticide fipronil is gebruikt.

Bijlage
Download Rapport

Dat blijkt uit een rapport dat de Belgische voedselautoriteit FAVV heeft opgesteld voor de Belgische minister van landbouw Ducarme. Hij haalde vandaag in een hoorzitting stevig uit naar Nederland. Nederland is volgens de minister voor een groot deel verantwoordelijkheid voor de fipronilcrisis in zijn land. ,,Nederland heeft te lang gewacht met informatie doorspelen'', zei hij. Nederland was al in november op de hoogte van het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Dat blijkt volgens het verslag van de Belgische voedselwaakhond uit twee rapporten van de NVWA die de dienst 'per toeval' in het bezit heeft gekregen.

Fipronil op Schiphol
Half maart is een postpakket fipronil in beslag gehouden op Schiphol, schrijft de FAVV in het verslag. Dat zou bestemd zijn geweest voor Poultry Vision, de Belgische leverancier van het middel dat Chickfriend gebruikte om bloedluis te bestrijden in kippenstallen.De informatie-uitwisseling van Nederland met België is 'traag en niet vlot verlopen', concludeert de Belgische evenknie van de NVWA. Doordat de gevraagde informatie over Chickfriend pas na drie weken geleverd werd, hebben de Belgische onderzoekers 'lang in het duister gewerkt'.

  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.