Volledig scherm
Enkele duizenden jihadstrijders zijn inmiddels vertrokken om te vechten. © anp

België telt ruim 800 radicale moslims

Zeker 828 moslims uit België zijn geradicaliseerd. Dat meldde de Waalse zender RTL-TVI dinsdag op basis van regeringsdocumenten. Brussel wil hulp van gemeenten om ze in de gaten te houden.

Volgens de omroep zijn 352 Belgen van plan zich aan te sluiten bij de jihad. In Syrië en Irak zouden momenteel al 270 Belgen zijn. Ze hebben zich daar aangesloten bij bewegingen als Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra. Nog eens vijftien Belgen zouden op weg naar het Midden-Oosten zijn.

Daarnaast zouden 129 jihadgangers inmiddels weer thuis zijn. Zeker 62 Belgen zouden zijn tegengehouden toen ze wilden uitreizen.

De Belgische minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) liet in een reactie weten dat minder Belgen zouden willen uitreizen dan de 352 die RTL-TVI had gemeld. Het gaat volgens hem om ,,enkele tientallen'' en ,,zeker minder dan vijftig''.

Volgens inlichtingendienst AIVD zijn ongeveer tweehonderd Nederlanders uitgereisd naar Syrië en Irak. Van hen zijn er ruim dertig om het leven gekomen. Ongeveer 35 mensen zijn teruggekeerd naar Nederland.