Volledig scherm
MUIZEN Kuifmakaakaapje Rojo wist te ontsnappen uit Dierenpark Planckendael © David Legreve

België: vermist aapje teruggevonden op dak van woning

In de Belgische dierentuin Zoo Planckendael werd vandaag alarm geslagen omdat kuifmakaakaapje Rojo onvindbaar bleek. Met man en macht werd gezocht naar het diertje, tot een fietser het dier zag zitten op het dak van een woning aan een naburig kanaal. De dierenarts verdoofde het dier, waarop het aapje kon worden herenigd met zijn moeder. 

De kuifmakaken verblijven op een eiland nabij de Aziatische serre. Rojo is nog een jong dier: drie jaar oud en zo’n 20 centimeter groot. Om iets na 10.00 uur bleek het dier te zijn verdwenen. Even vreesden zijn verzorgers dat het aapje al spelend in de gracht rond het eiland was gevallen en was verdronken. Daar werd hij echter niet gevonden.

Bezoekers en omwonenden van de dierentuin in Mechelen werden opgeroepen om uit te kijken naar het bange diertje. Ook de politie werd ingeschakeld. ,,Het dier, met zwarte vacht, is op zich niet gevaarlijk. Maar we vragen met aandrang het niet in het nauw te drijven. Dieren zijn altijd onvoorspelbaar, zeker in een onbekende situatie. Zie je het dier bel dan de politie van Mechelen”, luidde de oproep van de dierentuin.

Vermoed werd dat het dier niet ver kon zijn. ,,Makaken zijn erg schuw. Omdat het aapje erg gehecht is aan zijn moeder, verwachtten we dat het in de buurt van zijn verblijf zou blijven”, zegt woordvoerder Ilse Segers. Dat bleek rond het middaguur ook zo te zijn. Een alerte fietser zag het aapje rond het middaguur op het dak van een huis op de Vaartdijk zitten, niet ver van zijn eigen verblijf.

Verdoven

De dierenarts van Planckendael kon het diertje van afstand verdoven. Een brandweerwagen met ladder kwam ter plaatse om het verdoofde aapje op te vangen. Het aapje sprong uiteindelijk zelf naar beneden en kon dan door de verzorgers met een net gevangen worden. Rojo liep geen verwondingen op aan zijn uitje en kon vervolgens worden herenigd met de vier andere makaken in het verblijf: moeder, vader en de andere kleintjes Quany en Tika. ,,De kleine avonturier zette even de hele dierentuin op z’n kop. Eind goed, al goed!”, lacht Segers.

Vraag blijft hoe het aapje in kunnen ontsnappen. Volgens Planckendael vertoont het verblijf geen gebreken. ,,Zeker zo’n kleintje kan erg ondernemend zijn. Heeft het een takje als werktuig gebruikt? We gaan zeker uitzoeken wat er exact gebeurd is”, besluit ze.

Volledig scherm
Rojo, een jonge kuifmakaak, is gisteren ontsnapt © Jonas Verhulst
Volledig scherm
Foto van Rojo uit 2017 in de armen van zijn mama Halilotte. © Jonas Verhulst
Volledig scherm
MUIZEN Kuifmakaakaapje Rojo wist te ontsnappen uit Dierenpark Planckendael © David Legreve
Volledig scherm
Kuifmakaakaapje Rojo wist te ontsnappen uit Dierenpark Planckendael © David Legreve
Volledig scherm
Kuifmakaakaapje Rojo wist te ontsnappen uit Dierenpark Planckendael © David Legreve
Volledig scherm
Kuifmakaakaapje Rojo wist te ontsnappen uit Dierenpark Planckendael © David Legreve
Volledig scherm
Kuifmakaakaapje Rojo wist te ontsnappen uit Dierenpark Planckendael © David Legreve
 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.
 3. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

  Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

  Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.