Volledig scherm
Maggie de Block op archiefbeeld © BELGA

België wil IS-vrouwen niet terughalen en gaat in beroep

De Belgische regering gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter om twee Belgische IS-vrouwen en hun kinderen uit een Syrisch vluchtelingenkamp terug te halen. Dat heeft minister Maggie De Block (asielzaken) gezegd in de studio van VTM NIEUWS.

De Block wil wel bekijken wat België voor de kinderen kan doen. ,,Zij kozen er immers niet voor om in dergelijke omstandigheden geboren te worden”, zegt De Block. ,,De moeders, dat is natuurlijk een andere zaak. Zij zijn hier veroordeeld, hebben actief meegewerkt aan het voorbereiden van terroristische aanslagen.”

De Brusselse kortgedingrechter heeft woensdag beslist dat de zes kinderen van twee Belgische IS-strijdsters naar België moeten worden gerepatrieerd. De moeders zitten met hun kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hawl. De Belgische overheid heeft hier veertig dagen de tijd voor.  Voor elke dag vertraging moet een dwangsom van 5.000 euro per kind betaald worden.

Eerder oordeelden rechters juist dat België geen rechtsmacht heeft in Syrië en dat het land niet kan worden verplicht om ze uit Syrië te repatriëren.

  1. GoT-ster Emilia Clarke overleefde een hersenbloeding en twee zware operaties

    GoT-ster Emilia Clarke overleefde een hersenbloe­ding en twee zware operaties

    Ze was de drakenmoeder in de immens populaire televisieserie Game of Thrones en al haar dromen leken uit te komen. Totdat Emilia Clarke op 24-jarige leeftijd in elkaar zakte in de kleedkamer van een fitnesszaal. Ze had een hersenbloeding. De Britse actrice vertelt voor het eerst over de hersenoperaties die ze onderging, hoe ze zich terug knokte, verder ging als Daenerys Targaryen en sinds vandaag een stichting is begonnen om jongeren te helpen revalideren na een hersenaandoening.