Volledig scherm
Maggie de Block op archiefbeeld © BELGA

België wil IS-vrouwen niet terughalen en gaat in beroep

De Belgische regering gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter om twee Belgische IS-vrouwen en hun kinderen uit een Syrisch vluchtelingenkamp terug te halen. Dat heeft minister Maggie De Block (asielzaken) gezegd in de studio van VTM NIEUWS.

De Block wil wel bekijken wat België voor de kinderen kan doen. ,,Zij kozen er immers niet voor om in dergelijke omstandigheden geboren te worden”, zegt De Block. ,,De moeders, dat is natuurlijk een andere zaak. Zij zijn hier veroordeeld, hebben actief meegewerkt aan het voorbereiden van terroristische aanslagen.”

De Brusselse kortgedingrechter heeft woensdag beslist dat de zes kinderen van twee Belgische IS-strijdsters naar België moeten worden gerepatrieerd. De moeders zitten met hun kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hawl. De Belgische overheid heeft hier veertig dagen de tijd voor.  Voor elke dag vertraging moet een dwangsom van 5.000 euro per kind betaald worden.

Eerder oordeelden rechters juist dat België geen rechtsmacht heeft in Syrië en dat het land niet kan worden verplicht om ze uit Syrië te repatriëren.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”