Volledig scherm
De Belgische vice-premier Jan Jambon (N-VA) © BELGA

Belgisch kabinet wankelt vanwege crisis over migratiepact

In België heerst een crisissfeer omdat de rechtse regeringspartij N-VA weigert het VN-migratiepact te tekenen. Dat de regering over de kwestie valt, wordt niet uitgesloten. Kabinetsoverleg eindigde vandaag in een impasse. 

Leden van de Belgische regering kwamen vandaag bijeen om het pact van Marrakesh te bespreken.  De kwestie zorgt al enige tijd voor een crisissfeer. Premier Charles Michel hoopt een oplossing te vinden voor de kritiek van regeringspartner N-VA op het pact. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) vindt het pact ,,problematisch". ,,We werken verder'', zei hij na afloop van het twee uur durende beraad dat morgenmiddag wordt vervolgd.

Meerdere Europese landen hebben al aangekondigd het pact volgende week in Marrakesh niet te steunen, omdat het te uitnodigend zou zijn voor migranten en hun te veel rechten zou toekennen.,,Een regering die naar Marrakesh gaat, is een regering die wij niet steunen", zei N-VA-leider Bart De Wever eerder op de dag. Een 'inlegvel' bij het pact met daarin het Belgische standpunt is voor hem geen optie. ,,We zien dit pact niet zitten en zullen het niet goedkeuren.'' Op een val van de regering zegt hij niet uit te zijn.

De overige drie regeringspartner zijn wel positief. In het parlement wordt morgen een hoorzitting gehouden waarin deskundigen hun kijk op het niet-bindende pact geven. Daarin staan afspraken om migratie in de wereld in goede banen te leiden, en illegale migratie terug te dringen.

Steun

De Nederlandse regeringscoalitie heeft besloten het VN-migratiepact van Marrakesh te steunen, maar voegt daar wel een stemverklaring aan toe, waarin benadrukt wordt dat de afspraken niet juridisch bindend zijn.

De Duitse Bondsdag heeft met het pact ingestemd. In Duitsland keerde vooral de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) zich fel tegen het voorstel omdat het land daarmee de greep over zijn eigen migratiebeleid zou verliezen.

  1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.