Volledig scherm
De Belgisch-Marokkaanse Abdelkader Belliraj (midden) op archiefbeeld uit 2010. © EPA

‘Belgisch-Marokkaanse terrorist al jaren in isoleercel Marokko’

Marokko houdt een voor terrorisme veroordeelde Marokkaans-Belgische man al zeker drie jaar vast in een isoleercel. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die van ,,onmenselijke’’ en ,,grievende’’ omstandigheden spreekt.

Het gaat om de tot levenslang veroordeelde Abdelkader Belliraj, die volgens justitie in Marokko de leider was van een terroristennetwerk dat aanslagen in het Noord-Afrikaanse land voorbereidde. Ook werd hij beschuldigd van het smokkelen van wapens naar Marokko. Bovendien zou hij eind jaren tachtig zes moorden hebben gepleegd in België, waar hij woonde.

Volgens Human Rights Watch liet de veroordeling van Belliraj in 2009 al te wensen over, omdat die vooral was gebaseerd op verklaringen die door middel van martelingen waren verkregen. ,,Het is erg genoeg als een man levenslang krijgt als gevolg van een gerechtelijke dwaling, maar hem jaren onder onmenselijke omstandigheden gevangen houden, is alsof je het mes nog eens draait’’, zegt Eric Goldstein van de mensenrechtenorganisatie.

Het Marokkaanse gevangeniswezen beschuldigt Human Rights Watch van het schetsen van ,,een foutief beeld van de mensenrechten in Marokko’’.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”