Volledig scherm
© BELGA

'Belgisch slachthuis verkocht vlees van twaalf jaar oud'

Het Belgische slachthuis Veviba, dat betrokken is bij een omvangrijk vleesschandaal, voerde in 2016 vlees uit naar Kosovo dat twaalf jaar oud was. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag.

,,Op 19 september 2016 kwam in Kosovo een vrachtwagen aan met vlees van Veviba uit Bastenaken. Het merendeel van de etiketten was kapot gescheurd. Op de restjes die nog zichtbaar waren, bleek dat het vlees dateerde uit 2004. Uit de etiketten bleek ook dat een deel van het vlees afkomstig was uit de slachthuizen van Izegem en Harelbeke. Het was herverpakt in dozen met het merknummer van Veviba'', staat in het gerechtelijk verslag dat de krant kon inkijken.

Diezelfde maand werd het Federaal Voedselagentschap (FAVV) door de Kosovaarse voedselinspectie op de hoogte gebracht.

Ingevroren vlees dat twaalf jaar oud is heeft weliswaar flink aan smaak en kleur verloren, maar hoeft nog geen gevaar voor de volksgezondheid te betekenen, zegt hoogleraar Levensmiddelentechnologie Bruno De Meulenaer tegen de krant. ,,Tenminste, zolang de koudeketen niet onderbroken werd en het vlees steeds bewaard is gebleven bij een temperatuur van -18 graden.''