Aartsbisschop André-Joseph Léonard.
Volledig scherm
Aartsbisschop André-Joseph Léonard. © REUTERS

Belgische aartsbisschop eens met Occupy

De Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard sympathiseert met de Occupy-beweging die wereldwijd protesteert tegen neoliberalisme. Tijdens zijn middernachtmis in de kathedraal van Brussel hekelde de aartsbisschop 'de economie van de winst die opgehemeld wordt ten koste van de meest kwetsbare' mensen.

Léonard zei dat 'de financiële crises worden veroorzaakt door de ongebreidelde zucht naar onmiddellijk rendement en waarvan de rekening vooral door de zwaksten betaald zal worden.' Hij bepleit een economie waarin welgestelden moeten bijdragen voor de minstbedeelden.

De aartsbisschop herinnerde verder aan de daklozen. Hij dankte de vrijwilligers die zich voor hen inzetten, onder meer bij het Bethlehem-project van kardinaal Godfried Danneels dat in kerkgebouwen 500 mensen opvangt.

 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?