Volledig scherm
Aartsbisschop André-Joseph Léonard. © REUTERS

Belgische aartsbisschop eens met Occupy

De Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard sympathiseert met de Occupy-beweging die wereldwijd protesteert tegen neoliberalisme. Tijdens zijn middernachtmis in de kathedraal van Brussel hekelde de aartsbisschop 'de economie van de winst die opgehemeld wordt ten koste van de meest kwetsbare' mensen.

Léonard zei dat 'de financiële crises worden veroorzaakt door de ongebreidelde zucht naar onmiddellijk rendement en waarvan de rekening vooral door de zwaksten betaald zal worden.' Hij bepleit een economie waarin welgestelden moeten bijdragen voor de minstbedeelden.

De aartsbisschop herinnerde verder aan de daklozen. Hij dankte de vrijwilligers die zich voor hen inzetten, onder meer bij het Bethlehem-project van kardinaal Godfried Danneels dat in kerkgebouwen 500 mensen opvangt.

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’