Volledig scherm
De Brusselse brandweer had het druk met autobranden. © EPA

Belgische brandweer vreest ‘Nederlandse toestanden’

Belgische burgemeesters en hulpverleners zijn geschrokken van het vele geweld tijdens de jaarwisseling in de grote steden. ,,Het zijn nog geen Nederlandse toestanden, maar we mogen dit niét dulden”, aldus een brandweercommandant.

De Brusselse brandweer kwam 110 keer in actie, die van Antwerpen 45 keer. In Brussel en Antwerpen werden in totaal zo’n 250 arrestaties verricht wegens rellen, ordeverstoring en brandstichting. Twee keer moest de politie zelfs waterkanonnen inzetten om de boel in de hand te houden. Ook in Luik was het raak.

Het aantal agenten dat in Brussel op de been was, was al uit voorzorg verdubbeld na de rellen van vorig jaar in Molenbeek. ,,We zien het escaleren en verergeren. Het zijn nog geen Nederlandse toestanden, maar het is een duidelijk negatieve ontwikkeling. We moeten ons de vraag durven te stellen of we dit als maatschappij eigenlijk willen dulden. Dit lijkt misschien het nieuwe normaal, maar we mogen dit niet accepteren” aldus de Antwerps brandweercommandant Bert Brugghemans in Het Nieuwsblad.

Een aantal burgemeesters van grote Vlaamse steden weigert de vele gewelddadige incidenten als ‘het nieuwe normaal’ te beschouwen. ,,De vandalen die het feest van oud naar nieuw zo ontsieren moeten kordaat en streng worden gestraft. Er zijn geen excuses voor zulk crimineel gedrag”, vindt bijvoorbeeld de Mechelse burgemeester Bart Somers.

Volgens een woordvoerder van de politievakbond NSPV is er de laatste vijf jaar een duidelijke trend in België van meer geweld tijdens de jaarwisseling.

 1. Alarmerende beelden uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS UPDATE

  Alarmeren­de beelden uit Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.