Volledig scherm
Graphic AD/MV © BEELD GOOGLE

Belgische bus crasht in Zwitserse tunnel

UpdateOp de Zwitserse snelweg A9 nabij Sierre is een skibus met kinderen om nog onduidelijke oorzaak gecrasht. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven, onder wie 22 kinderen. In de bus zaten negen Nederlandse kinderen. Dit is het liveblog zoals dat gisteren op deze site werd bijgehouden.

Volledig scherm
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© reuters

23.15: De ouders van de slachtoffers wacht morgen de moeilijke taak van de identificatie van hun kind.

22.19: Zo'n tweehonderd inwoners van het Zwitserse Sierre hebben een ingetogen optocht gehouden om hun medeleven met de slachtoffers van de busramp te betuigen. Ze hielden in volledige stilte met bloemen en kaarsen een wandeling rond het meer van Géronde.

22.07: Op dit moment krijgen de ouders informatie over de slachtoffertjes van het busongeval. Een Belgisch kernkabinet onderzoekt alle voorstellen voor de repatriering van gewonden van het busongeval in Zwitserland.

21.55: Scholen in heel België worden opgeroepen om vrijdag een minuut stilte te houden voor de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland, waardoor 28 mensen omkwamen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

21.31 uur: Drie kinderen zouden nog steeds in coma liggen en voor hun leven vechten.

21.25: De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn medeleven betuigd aan Zwitserland en België. 'Het verlies van zo veel jonge levens is hartverscheurend', verklaarde woordvoerder Tommy Vietor namens Obama.

21.23: De Belgische premier Elio Di Rupo heeft samen de Zwitserse president Eveline Widmer-Schlumpf bloemen gelegd in de tunnel waar een busongeluk eerder op de dag het leven kostte aan 28 mensen. Ze stonden enige tijd stil bij de muur waar de bus tegenaan was gereden. Di Rupo werd vergezeld door een aantal andere Belgische kabinetsleden. Volgens een verslaggever van het Belgische persbureau Belga was de delegatie erg aangedaan.

20.37 uur: De regering van de Duitstalige gemeenschap condoleert namens alle Duitstalige burgers de gezinnen van de slachtoffers van het verkeersongeval in het Zwitserse Sierre. 'In deze bijzonder moeilijke uren gaan al onze gedachten naar de slachtoffers van dit tragische busongeval en hun gezinnen', aldus Karl-Heinz Lambertz, de minister-president van de Duitstalige gemeenschap.

19.57: Het busongeluk in Zwitserland heeft op internet tot een stroom aan berichten geleid waarin mensen hun afschuw en medeleven uitspreken. Vele honderden mensen lieten een boodschap achter op condoleancesites.

19.53:  Een overzicht van de slachtoffers van de busramp: aan boord van de bus waren 52 inzittenden: 6 volwassen en 46 kinderen. Onder de 6 volwassenen waren 2 buschauffeurs en 4 begeleiders. Onder de 46 kinderen waren er 10 Nederlandse. Er vielen 28 doden, onder hen de 6 volwassenen en 22 kinderen. Van die 22 overleden kinderen waren er 7 Nederlandse. Van de 24 gewonde kinderen zijn er 3 zwaargewond en 21 gewond. Van de 3 zwaargewonden, die alle 3 in coma liggen, zijn er 2 nog niet geïdentificeerd. Onder de 21 gewonde kinderen bevinden er zich 3 met de Nederlandse nationaliteit. Onder de 52 inzittenden bevonden zich ook nog één met de Poolse en één met de Duitse nationaliteit.

19.30: Premier Mark Rutte spreekt van 'een intens verdriet' nu meegedeeld is dat bij het busongeluk in Zwitserland 7 Nederlandse kinderen zijn omgekomen. 'Heel Nederland en heel België leven intens mee', aldus Rutte. Naast het verdriet bij nabestaanden is er volgens hem verder nog veel onzekerheid. Hij spreekt van een 'verschrikkelijke gebeurtenis'. 'Het zijn afschuwelijke beelden van een gruwelijk ongeluk', aldus Rutte.

19.24: De kinderen in de rampbus, droegen hun gordels. Maar de klap van het ongeval was zo groot dat ook de gordels geen soelaas konden bieden. Dat werd  gezegd tijdens de persconferentie in Zwitserland.

19.22: Koningin Beatrix heeft een blijk van medeleven gegeven in verband met het busongeval in Zwitserland waarbij 28 doden zijn gevallen, onder wie 7 Nederlandse kinderen. 'De Koningin leeft intens mee met de slachtoffers en nabestaanden van het busongeluk in Zwitserland', valt te lezen in een tweet van het Koninklijk Huis.

18.42: Bij de doden van het busongeluk in het Zwitserse Sierre zijn zeven Nederlandse slachtoffers te betreuren. Dat zei politiecommissaris Christian Varone woensdag bij een persconferentie in Zwitserland. In totaal zijn er 28 doden gevallen, onder wie 22 kinderen en zes volwassenen. Ook zijn er 24 gewonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon de informatie nog niet bevestigen.

18.28: De bus reed niet te hard. Ook kan worden uitgesloten dat er een ander voertuig betrokken was bij het ongeluk. Ook was de weg in goede staat, noch lag er water of een andere vloeistof op het wegdek. Dat zei onderzoeksrechter Olivier Elsig tijdens een persconferentie in Zwitserland. Wat de oorzaak van het ongeluk wel is, is nog niet vastgesteld.

18.14 uur: 'Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de kinderen en hun familie', aldus de Belgische premier Di Rupo op de persconferentie. 'Een ouder verliezen is dramatisch, maar een kind verliezen, daar zijn geen woorden voor.' Di Rupo bedankte de Zwitserse autoriteiten voor hun onvoorwaardelijke steun en de hulpverleners voor hun werk in moeilijke omstandigheden.

18.08: De Zwitserse regering sprak tijdens een zojuist gehouden persconferentie van een enorme tragedie en schok. Ze betuigt diep medeleven aan de families die zijn getroffen. De Nederlandse en Belgische ouders worden veel sterkte gewenst. 'Wij delen in uw leed.'

18.00 uur: Volgens de Lommelse wethouder Kris Verduyckt worden de ouders als eersten ingelicht over de toestand van hun kind. 'Rond 18 uur heeft in Brussel een overleg plaats over hoe de repatriëring vanuit Zwitserland zal gebeuren. Eerst zullen de ongedeerde kinderen of de lichtgewonden naar België worden overgebracht, vervolgends de zwaarder gewonden die vervoerd mogen worden en als laatste de overledenen', aldus Verduyckt.

17.26: De Zwitserse tunnel waar bij een ongeluk 28 mensen zijn omgekomen, heeft volgens een Duitse expert meerdere ernstige gebreken. 'Met vangrails was het ongeluk waarschijnlijk beter afgelopen', zei ongevalsdeskundige Johannes Hübner van de internationale Touringcarorganisatie RDA. Volgens de eerste analyses zou de bus in een lange bocht naar rechts met het rechter voorwiel de stoeprand geraakt hebben, aldus Hübner. Die rand houdt echter op bij het begin van de noodnis, waardoor de bus de tegendruk van de rand verloor en in de 50 meter lange inham zou gereden zijn.

17.23: Zes kinderen van basisschool 't Stekske in Lommel hebben het busongeluk op dinsdagavond in Zwitserland overleefd. Van 16 kinderen is het lot nog onduidelijk en voor hun leven moet worden gevreesd. Twee medewerkers van de school zijn om het leven gekomen. Onduidelijk is wat de nationaliteit is van de overleden kinderen.

17.07 uur: Volgens een dokter van het ziekenhuis in Sion waren de kinderen 'enorm kalm'. 'Ongelooflijk, na alles wat ze hebben meegemaakt.' vertelde hij aan persagentschap AFP. 

17.02 uur: Volgens de Zwitserse website Lematin.ch hebben de autoriteiten beslist de snelweg tijdelijk af te sluiten om de familie van de slachtoffers de kans te geven de plaats van het ongeval te bezoeken.

16.41 uur: Vijftien Belgische kinderen wachten in het ziekenhuis van Sion in Zwitserland op hun ouders. 'Een deel van een verdieping is vannacht verhuisd om de kinderen op te kunnen vangen', vertelt een andere patiënt. De kinderen zouden geweigerd hebben hun naam te geven om hun ouders niet ongerust te maken. Het ziekenhuis zelf geeft voorlopig geen informatie en een veiligheidsbeambte bewaakt de ingang om nieuwsgierigen, waaronder veel pers, op een afstand te houden.

16:33 uur: De persconferentie die in Zwitserland gepland was rond het busongeval, is verplaatst van 16.30 uur naar 17.15 uur doordat premier Elio Di Rupo vertraging heeft opgelopen. Dat heeft de politie meegedeeld.

16.28 uur: Tweeëntwintig van de 24 gewonden bij het ongeval met een Belgische bus in Zwitserland zijn geïdentificeerd. De twee nog niet geïdentificeerde personen bevinden zich in coma.

16:22 uur: Een speciaal identificatieteam is meegereisd vanuit België naar Zwitserland om te helpen de identiteit van de doden vast te stellen en de ouders te ondersteunen die geconfronteerd zullen worden met hun verminkte kinderen.

16:15 uur: De Zwitserse Basler Zeitung heeft foto's online gezet van de kinderen toen ze nog van hun vakantie genoten. De gezichten zijn onherkenbaar gemaakt.

16:00 uur: Over de omvang van de verzekeringsschade bestaat nog geen duidelijkheid. 'Dat zal pas de komende dagen duidelijk worden', luidt het bij de verzekeraar van de bus AG Insurance. De verzekeraar gaf aan de slachtoffers en de familieleden te vergoeden.

15.46 uur: Een vliegtuig met familieleden van de slachtoffers is rond 15 uur aangekomen op de luchthaven van Genève. Het vliegtuig steeg iets voor 14 uur op, op de militaire luchthaven van Melsbroek. Andere, kleinere, militaire vluchten, kunnen landen in Sion (Wallis), een luchthaven die dichter ligt bij de plaats van het ongeval

15.25 uur: Premier Di Rupo en minister van Volksgezondheid Onkelinx hebben tijdens een persconferentie bevestigd dat er in de bus tien Nederlanders zaten. Daarnaast was er ook iemand met de Duitse nationaliteit en iemand met de Poolse nationaliteit. De overigen hadden de Belgische nationaliteit.

In totaal kwamen 28 mensen om: de twee chauffeurs, vier begeleiders en 22 kinderen. Er vielen ook 24 gewonden die naar ziekenhuizen in verschillende steden werden vervoerd. Velen zijn ernstig gewond, drie bevinden zich in een coma als gevolg van verwondingen aan de hersenen en de thorax.

15.09 uur: Volgens dokter Jean-Pierre Dellars nam het bevrijden van de slachtoffers veel tijd in beslag. 'Het was een extreem tragische ervaring. De wirwar van metalen resten was extreem moeilijk om te verwijderen. Gezien de staat van het voertuig, kan men zich inbeelden dat de snelheid een belangrijke rol heeft gespeeld', zegt Dellars.

15:06 uur: Ooggetuige Marielle Monet-Antille meldt dat ze richting de bus liep en zag dat alle ramen kapot waren. 'Ik zag de kinderen, in paniek en met bebloede gezichten. Ze riepen om hulp. Ze waren zo overstuur dat hun gezichten versteend waren,' vertelt ze aan VTM. 'Vreselijk'.

15.04 uur: Overal in België worden de vlaggen halfstok gehangen en worden acties ondernomen om de solidariteit uit te drukken. Verschillende steden en gemeenten hebben al meegedeeld dat ze een rouwregister openen. Dat is onder meer het geval in Brussel, Koksijde, Leuven, Mechelen, Merchtem, Mol, Namen en Waver. Kamer en Senaat openen in het parlement een gemeenschappelijk rouwregister.

14.56 uur: De autoriteiten in België hebben officieel bevestigd dat de twee begeleiders van de stedelijke basisschool 't Stekske uit Lommel zijn omgekomen.

14.49 uur: Volgens de Vlaamse Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx is de toestand van veel gewonden heel ernstig. Drie onder hen zouden in coma liggen.

14.46 uur: De regering in België heeft een dag van nationale rouw afgekondigd. De datum is nog onbekend, maar zal zo snel mogelijk gecommuniceerd worden.

14:42 uur:  VTM meldt op de website dat de bus de rechter stoeprand van de tunnel zou hebben geraakt en vervolgens tegen een nis van de tunnel botste, met hoge snelheid. Een woordvoerder van de Zwitserse politie stelt dat de oorzaak van het raken van de wand van de tunnel nog niet vast staat.

14.23 uur: Een airbus met familieleden is een uur geleden vertrokken naar Génève. Zo dadelijk vertrekken ook de politici met een kleiner vliegtuig van het Belgische leger.

14:21 uur: Er is voorlopig nog geen nieuws over 8 van de 24 kinderen uit Heverlee. In Lommel heerst onduidelijkheid over 17 van de 22 kinderen en twee begeleiders. De oud-leerlingen in Lommel weten te vertellen dat het overlijden van hun voormalig leraar en de vaste begeleidster is bevestigd.

Informatie over hun vriendjes en vriendinnetjes hebben ze niet. Zelf gingen ze vorig jaar nog met de trein op de jaarlijkse skireis met schoolverlaters naar Zwitserland. Waarom dit jaar voor de bus is gekozen, weten ze niet precies te vertellen.

14:12 uur: Een reporter van nieuwszender VTM laat weten dat de 24 overlevenden allemaal gewond zijn en veelal zo ernstig dat zij door verminking ook moeilijk te identificeren zijn.

De Belgische ambassade bracht naar buiten dat de verwondingen bij veel kinderen zwaar zijn en dat er rekening moet worden gehouden dat veel van hen nog in levensgevaar zijn. 'Je moet je voorstellen dat sommige kinderen van achteren door de bus zijn geslingerd helemaal naar voren en nu zwaar verminkt zijn,' legt de verslaggeefster uit.
 
13:50 uur: Een Belgisch meisje betrokken bij het busongeluk heeft haar vader per telefoon gesproken: 'Alle stoelen vlogen om ons heen.'

13:46 uur: Lees hier meer over de tunnel waar het ongeluk gebeurde.

13:31 uur: De Tweede Kamer heeft een bericht van medeleven gestuurd aan het Belgische en Vlaamse parlement vanwege het tragische busongeluk in Zwitserland.

Kamerleden reageerden geschokt op het ernstige ongeval. 'Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun naasten', aldus PVV-leider Geert Wilders.

'Hartverscheurend', aldus GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap. 'Een grote nachtmerrie, vooral voor de ouders van al die kinderen.' PvdA-kandidaat-leider Diederik Samsom zei rillingen te hebben bij het zien van de beelden. 'Wat een verschrikking.'

13:17 uur: In Melsbroek is een eerste bus aangekomen met familieleden van de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Ook premier Elio Di Rupo kwam iets na 11.30 uur aan op de luchthaven.
De ouders van de betrokken kinderen reizen met twee legervliegtuigen naar Zwitserland om te weten hoe de toestand van hun kind is.

13:04 uur: De gemeente Lommel geeft om 17.00 uur een persconferentie in het stadhuis.

13:02 uur: Lees hier het verhaal over de 70-jarige begeleidster van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee die is omgekomen bij het busongeval in Zwitserland.

12:25 uur: Het 11-jarige nichtje van Johan Vlemmix zat eveneens in de bus. Het is onbekend hoe het met haar is. Ze woont in Lommel en heeft de Nederlandse nationaliteit. Ook haar ouders zijn op weg naar Zwitserland. De rest van de familie verzamelt zich op school, vertelde Vlemmix. 'Normaal heb ik meer te vertellen', zei hij met trillende stem en tranen in de ogen tegen het ANP.

12:17 uur: De Belgische journaliste Renske Herrema meldt dat er een grote zwarte kras aan linkerkant van de tunnel te zien is, net voor de plaats van het ongeval. Dit zou kunnen betekenen dat de bus van links naar rechts is geslingerd.

12:05 uur Een van de overleden volwassenen was een 70-jarige vrouw die al jaren meeging met de ski-vakanties. Dit zou haar laatste trip zijn geweest.

12:03 uur: De Belgische zender VTM zendt extra journaals uit.

12:00 uur: Waarschijnlijk komen de meeste dodelijke slachtoffers uit de school in Lommel. Volgens de Leuvense burgemeester Tobback 'wijst alles er op dat de leerlingen uit Heverlee achterin in de bus zaten.'

Van de 24 kinderen uit Heverlee die in de bus zaten, zijn er volgens Tobback '16 of 18' in leven. Van de anderen is het lot nog niet bekend. Twee begeleiders uit Heverlee zijn overleden bij de crash..

11:51 uur: Op Facebook is inmiddels ook een condolenceregister geopend.

11:45 uur: De tunnel waar het ongeval plaatsvond is 2,5 kilometer lang en er passeren dagelijks 15.000 wagens en bussen. Volgens Philippe Antonioli, hoofd van de Dienst Wegen en Verkeer, waren er geen werkzaamheden aan de gang in de tunnel. Door het ontwerp van de tunnel zijn er ook nooit tegenliggers op de baan. Het blijft dus onduidelijk waarom de bestuurder plots moest uitwijken.

De tunnel heeft twee kokers van elk twee rijvakken, zonder pechstrook. In de tunnel waar het ongeval plaatsvond, is er wel een veiligheidsruimte. Net op die plaats crashte de bus.

11:36 uur: Twee kinderen van de school 't Stekske hebben inmiddels met hun ouders contact gehad. Dat werd vanmiddag gezegd tijdens een persconferentie in de school.

11:33 uur: Van de 24 gewonde kinderen zijn er drie zeer ernstig gewond. Een zestal andere kinderen mag vandaag nog het ziekenhuis verlaten.

Acht van de negen Nederlandse kinderen wonen in België, een kind woont in Nederland.

11:21 uur: Een tiental ouders is vanochtend vroeg met eigen vervoer richting Zwitserland vertrokken. Zij wilden niet wachten
tot het vliegtuig vanuit Melsbroek vertrekt.

11:19 uur: Op de website van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee staat een rouwregister voor wie zijn deelneming wil betuigen met de slachtoffers van het busongeluk.

11:12 uur:  Zwitserse kranten melden op hun websites dat veel hulpverleners het emotioneel zwaar hadden tijdens de reddingswerkzaamheden. 'Veel van hen konden hun tranen niet de baas.'

11:09 uur: De Belgische regering stuurt een speciaal identificatieteam naar Zwitserland om de Zwitserse politie hulp te assisteren.

10:48 uur: Minister-president Mark Rutte reageert geschokt op het ongeluk met een Belgische bus in Zwitserland. 'Voor iedereen die hierbij betrokken is, is dit een onvoorstelbaar drama. Voor de kinderen in de bus en hun ouders in de eerste plaats. Bij hen zijn onze gedachten nu allereerst.'

10:45 uur: De Zwitserse politie geeft om vanmiddag om 15:00 uur een persconferentie.

10: 43 uur: Van de 24 gewonden zouden er zes lichte verwondingen hebben. Zij zouden vandaag nog het ziekenhuis mogen verlaten. De zes volwassenen die zich in de bus bevonden, zijn overleden. Van de 52 inzittenden hebben slechts 22 kinderen het ongeval overleefd.

De bus reed achter twee andere bussen naar huis. De inzittenden van die twee andere bussen hebben niets van het ongeval gemerkt en de tachtigtal kinderen uit die twee bussen zijn veilig thuis gearriveerd.

10:33 uur Op Twitter wordt opgeroepen tot een twitterstilte van 5 minuten om 12 uur, uit respect voor de slachtoffers van het ongeluk.

10:26 uur: De Belgische Koning Albert II reageert diep geschokt op het nieuws: 'De koning is met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families'.

10:24 uur: Geen enkele volwassene in de bus heeft het ongeluk overleefd. Alle zes volwassenen in de bus zijn overleden.

10:22 uur: Op Internet is een Nederlands condoleanceregister geopend.

10:16 uur: De verongelukte bus maakte deel uit van een groep van drie bussen. De twee andere bussen reden voor de rampbus en hebben niets van het ongeluk gemerkt, zegt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Reynders.

10:15 uur Kijk HIER naar een dramatische fotoserie over het busongeluk.

10.04 uur: Om 13 uur vertrekken twee legervliegtuigen vanuit Melsbroek naar Zwitserland. Die zullen ouders en medisch personeel vervoeren. De Lommelse ouders zijn zojuist met twee bussen naar Melsbroek vertrokken. De Leuvense ouders vertrekken om elf uur.

10:00 uur: De ouders van basisschool 't Stekske in Lommel hebben voorlopig nog geen officiële informatie gekregen over de toestand van hun kinderen die op de bus zaten bij het dodelijke verkeersongeval in Lommel. Dat zei de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven. Dit betekent voorlopig een martelende onzekerheid voor de betrokken ouders.

9:51 uur: Volgens de Zwitserse autoriteiten gaat het om het zwaarste ongeval dat ooit op de Zwitserse wegen gebeurde. Een politiewoordvoerder zegt dat de kracht waarmee de bus tegen de betonnen tunnelwand is terechtgekomen 'verschrikkelijk groot' is geweest. De rechtervoorkant van de bus werd compleet in elkaar gedrukt.

9:45 uur:  De twee chauffeurs van de bus, een leraar en een skileraar hebben het ongeluk niet overleefd.

9:39 uur: Volgens de Belgische krant Le Soir zou de bus 'hard' gereden hebben.

9:38 uur:  Vanochtend vroeg werden de ouders van alle kinderen die op de bus zaten in de scholen samengeroepen. De familieleden gaan in de loop van de voormiddag naar Melsbroek, waar twee vliegtuigen klaarstaan om hen naar Zwitserland te brengen. Het is een dramatische situatie voor alle ouders, aangezien ze pas in Zwitserland op de hoogte gebracht worden over de identiteit van de 28 dodelijke slachtoffers.

9:32 uur: De reddingsoperatie heeft acht uur in totaal geduurd.

9:28 uur: De Belgische bus die in Zwitserland verongelukte, is van de firma Toptours uit Aarschot. Die firma heeft een uitstekende reputatie, zei de Belgische staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) op de RTBF.

9:14 uur: Militaire helikopters staan standby om ouders over te vliegen naar Zwitserland. Een  team van psychologen vliegt mee.

9.12 uur: De Leuvense burgemeester Louis Tobback laat weten dat er vanmiddag om 12 uur een nieuwe persconferentie zal gehouden worden.

09:00 uur: - In de Belgische bus die dinsdagavond verongelukte in Zwitserland, zaten zeven Nederlandse kinderen. Dat heeft de brandweercommandant van het Belgische Lommel  gezegd. Over het lot van de kinderen is niets bekend.

Het noodnummer is geopend. Vanuit Nederland bel je  32  2 501 40 00


Volledig scherm
© anp

09:00 uur: - In de Belgische bus die dinsdagavond verongelukte in Zwitserland, zaten zeven Nederlandse kinderen. Dat heeft de brandweercommandant van het Belgische Lommel  gezegd. Over het lot van de kinderen is niets bekend.

Het noodnummer is geopend. Vanuit Nederland bel je  32  2 501 40 00.

8.51 uur: Ook de Leuvense schepen van Onderwijs, Mohamed Ridouani, betuigt zijn medeleven. "We leven enorm mee met de ouders van die kinderen en de familie van de begeleiders. We hebben een medisch interventieplan in werking gesteld dat gecoördineerd wordt door de lokale politie."

8.47 uur: De Belgische bus die in Zwitserland verongelukte, is van de firma Toptours uit Aarschot. Die firma heeft een uitstekende reputatie, zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) op de RTBF.

8.40 uur: In Lommel en Heverlee stroomt de familie van de inzittenden toe. Er is nog veel onduidelijkheid, aangezien er nog geen namen van fatale slachtoffers bekend zijn. Vanaf 09.00 uur kan familie van een slachtoffer Buitenlandse Zaken bereiken op het nummer 02/501.40.00.

8.35 uur: Op de luchthaven van Melsbroek staan twee vliegtuigen van het Belgische leger klaar om de ouders ter plaatse te brengen.

8.25 uur: Premier Di Rupo spreekt van een "heel trieste dag voor België". Onze eerste minister vertrekt straks ook naar de plaats van de ramp.

8.17 uur: De Zwitserse hulpdiensten spreken van een ongeval zonder voorgaande. Volgens ambassadeur Jan Luckx waren de Zwitserse hulpdiensten binnen de vijf minuten aanwezig.

8.10 uur: Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, momenteel op handelsmissie, heeft ook al gereageerd. Zijn gedachten gaan uit naar de familie en zal zo snel mogelijk alles in het werk stellen om de familie ter plaatse te krijgen.

7.45 uur: In de betrokken bus zaten 52 mensen die op terugweg waren van een skivakantie in le Val d' Anniviers. De slachtoffers zijn vooral kinderen van twee scholen, basisschool 't Stekske in Lommel-Kolonie en basisschool Sint-Lambertus uit Heverlee. Er zijn ook leerkrachten bij betrokken, zo laat de schepen van Onderwijs van Lommel Geert Jansen weten

Dinsdag 21.15 uur: Een Belgische skibus met leerlingen uit Lommel en Heverlee crasht nog om onduidelijke oorzaak in een tunnel in het Zwitserse Sierre. Er komen 22 kinderen en 6 begeleiders om.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.