Volledig scherm
© BELGA

Belgische gevangene krijgt euthanasie op verzoek

De Belgische zedendeliquent en moordenaar Frank Van den Bleeken mag de gevangenis verlaten om in een ziekenhuis euthanasie te laten plegen. Justitie stemt na 3 jaar procederen in met zijn doodswens. De 52-jarige gevangene die al zo'n 30 jaar achter de tralies zit, zegt niet langer te kunnen leven in zijn cel.

Quote

Laat hem rotten in zijn cel!

Familie slachtoffer

Van den Bleeken is onbehandelbaar. Een paar keer mocht hij op verlof omdat het leek dat hij aan de beterende hand was, maar steeds liep dat uit op beestachtige verkrachtingen. Eén van zijn slachtoffers overleefde het niet. Christiane Remacle, een meisje van 19 uit Deurne bij Antwerpen, was met vrienden nieuwjaar gaan vieren. Toen Christiane naar huis wilde gaan, kwam ze Van den Bleeken tegen op haar pad. Haar zussen Annie en Liliane zijn witheet over de toestemming die de moordenaar heeft om zijn eigen leven op humane wijze te mogen beëindigen. 'Laat hem rotten in zijn cel! Al die commissies, dokters en experts die zich buigen over het wel en wee van de moordenaar van onze zus. Zo heeft niémand zich ooit over ons bekommerd.'

Doodswens
Hij zou nooit meer vrijkomen, zo leek het. Maar 7 jaar later volgde er toch weer een proefverlof. In korte tijd maakte hij drie nieuwe slachtoffers. Twee meisjes van 11 en 17 jaar en een vrouw van 29 die ook bijna werd gewurgd bij de aanranding. Toen daarna duidelijk werd dat hij nooit meer een voet buiten zijn cel zou mogen zetten, ontstond zijn doodswens. 'Want ik word er niet beter van door 23 uur per dag in een cel te zitten. Ik voel me geen mens meer. Ik zit maar te wachten,' verklaart hij zelf.

Van de twee geraadpleegde psychiaters is er een die hem volmondig steunt. De tweede, palliatief arts professor Wim Distelmans, twijfelt. Hij stelt dat de kernvraag is of Frank Van den Bleeken lijdt onder een individueel psychisch probleem óf onder de omstandigheden waaronder hij al jaren verblijft. 'Tijdens de gesprekken is het een paar keer gebeurd dat hij continu bezig was over de omstandigheden van zijn opsluiting en veel minder over het ondraaglijk lijden ten gevolge van zijn ongeneeslijke ziekte.'

Therapie
Van den Bleeken kreeg een half jaar therapie. Daarna ging hij naar de gevangenis in Turnhout, waar één psychiater voor 200 gevangenen is. Therapie is daar niet mogelijk.

Volgens de artsen zou de Belgische verkrachter wel goed behandeld kunnen worden in Nederland. Van den Bleeken probeerde op de zogenaamde longstay-afdeling van de Pompestichting in Zeeland te komen, maar dat mislukte.

Over 2 weken spreekt het hof van beroep in Brussel zich uit over de overeenkomst tussen Justitie en Frank Van den Bleeken. Het lijkt erop dat hij nu zijn zin zal krijgen: euthanasie.