Volledig scherm
Renaud H. voor het Hof van Assisen © Photo News

Belgische moordenaar krijgt levenslang en heeft het vooral moeilijk met zichzelf

De Belg Renaud Hardy is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op twee vrouwen die hij had verkracht en gemarteld, en moordpogingen op twee andere vrouwen.

Volledig scherm
Leden van het hof Kathleen Transaux, voorzitter Dirk Thijs en Arlette Winants. © BELGA

Een volksjury had de 55-jarige man uit Mechelen woensdag al schuldig verklaard in het assisenhof in Tongeren. Donderdag volgde de strafmaat. Voor de jury zich terugtrok, voor beraad over de strafmaat, nam een hoorbaar verwarde H. zelf het woord. De tweevoudig moordenaar en verkrachter lijkt het vooral erg moeilijk met zichzelf te hebben.

,,Wat ik verwacht van mijn bestraffing? Dat wordt een ramp, een ramp'', sprak H. ,,Ik zit met vragen over waarom ik het gedaan heb. Daar kan ik niet uitkomen door in de bak te zitten. Ik kamp met een enorm schuldgevoel, maar ja, ik moet terug naar de gevangenis. Voor jaren.'' Hij had ook enkele woorden voor zijn slachtoffers: ,,Ik wil ook de slachtoffers bedanken. Ik kan spijtig genoeg de klok niet terugdraaien, maar het spijt me enorm wat ik u heb aangedaan.''

Na zijn openlijke verontschuldiging ging het vrijwel direct weer over hemzelf. Hij beklaagde zich, net als na zijn bekentenis, over zijn verblijf in de gevangenis. ,,In de gevangenis hebben ze geen medelijden met een seksuele seriemoordenaar'', treurde H. ,,Ze zeggen ‘smeerlap’ tegen mij en ik kan niet naar buiten, want dan is het prijs.'' Hij vroeg de rechter hem niet terug te sturen.

Verkrachten en folteren

H. bekende eerder schuldig te zijn aan twee moorden. Ook verkrachtte en folterde hij zijn slachtoffers. Naast de dood van de 82-jarige Maria Walschaerts uit Mechelen en de 52 jarige Linda Doms uit Hofstade heeft H. ook twee pogingen tot moord op zijn geweten. Zowel een 68-jarige lerares uit Bomheiden als de Vlaamse actrice Veerle Eyckermans uit Zemst overleefden de aanval van de moordzuchtige H.

Tegen de kleindochter van zijn eerste slachtoffer zei de moordenaar dat hij ‘haar woede begreep’, en zich de leegte, die de vrouw ervaart, kon indenken. Van spijt was in zijn woorden echter weinig merkbaar. Wel bood H. de vrouw een financiële vergoeding aan voor het door hem aangerichte leed, waarop de kleindochter met veel misbaar de rechtszaal verliet.

Ziekte van Parkinson

Volledig scherm
Actrice Veerle Eyckermans overleefde de aanval van H. © BELGA

De gruwelijkheden die H. beging, en waarvan hij ook opnamen maakte, bezorgden het proces in België veel aandacht. De seriemoordenaar zelf probeerde tijdens de zaak de schuld af te schuiven op de ziekte Parkinson, waaraan hij zou lijden. Nadat een deskundige bevestigde dat medicatie tegen de ziekte ‘extremen’ in H’s gedrag kan hebben veroorzaakt, zag zijn verdediging de kans schoon ontoerekeningsvatbaarheid te pleiten en vroeg om opname.

Volgens de advocaten van zijn slachtoffers, en hun nabestaanden, maakt therapie psychopaten als H. alleen maar erger. Na uren van beraad besliste de jury dat H.. wel degelijk toerekeningsvatbaar was ten tijde van zijn gruweldaden. Reden voor procureur-generaal Alexandra Van Kelst om levenslang tegen de 55-jarige H. te eisen. In theorie kan H., die al 2,5 jaar vastzit, na 12,5 jaar in aanmerking komen voor voorwaardelijk invrijheidsstelling. Aanvullend eiste het OM daarom ook nog 15 jaar tbs.

,,Niets weegt op tegen de ernst en de overvloed van bewijs'', zei Van Kelst in haar slotpleidooi. ,,Twee vrouwen hebben urenlange folteringen moeten doorstaan. Ze zijn verkracht, geslagen, mishandeld en vernederd. De twee vrouwen waren totaal kansloos tegen het razende overwicht van H. Ze zijn een afschuwelijke dood gestorven. Hun families zijn kapotgemaakt.'' Ze ziet in H. een van de gevaarlijkste personen in de Belgische samenleving, die in een minutenlange klaagzang alleen om zichzelf treurt, maar geen spijt of berouw heeft. 

De uitspraak volgt later vandaag.

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.