Volledig scherm
De Belgische Hao Hao onderging kunstmatige inseminatie. © REUTERS

Belgische panda Hao Hao tweemaal geïnsemineerd

De Belgische panda Hao Hao heeft de afgelopen dagen twee keer kunstmatige inseminatie ondergaan. Dat heeft het dierenpark Pairi Daiza in Cambron-Casteau vrijdagochtend bekendgemaakt.

Quote

Hao Hao heeft een succesvol­le periode van loopsheid achter de rug

Woordvoerder dierentuin Pairi Daiza

Het dierenpark riep deze week de hulp in van Chinees pandaexpert Li Desheng. De zesjarige vrouwtjespanda Hao Hao was loops, en de expert moest haar helpen te paren. Veel tijd was er niet, omdat een pandavrouwtje maar één tot drie dagen per jaar vruchtbaar is.

,,Hao Hao heeft een succesvolle periode van loopsheid achter de rug", klonk het op de persconferentie. De afgelopen dagen werden twee pogingen gedaan om de panda kunstmatig te bevruchten. Om te weten of ze zwanger is, is het nog minstens twee maanden wachten.

Het ligt niet alleen aan de korte vruchtbaarheidsperiode van pandavrouwtjes dat het niet zo lukt met bevruchting. Minder dan tien procent van de mannetjes neemt de moeite om te paren. Hierdoor raakt amper één op de drie vrouwtjes in gevangenschap op natuurlijke wijze zwanger. ,,Pandaberen tonen in gevangenschap niet veel instincten, en al helemaal weinig seksuele driften'', weet staatspersbureau Xinhua.