Belgische premier geeft voorkeur aan Rode Duivels boven ontvangst Trump

VideoDe Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteravond een opmerkelijk sobere ontvangst gekregen op Brussels Airport. Vorig jaar werd de rode loper nog letterlijk uitgerold, bracht een militaire fanfare het volkslied en defileerden een veertigtal soldaten. Maar door de slechte diplomatieke relaties wachtte dit jaar slechts een handvol Amerikaanse ambassadeurs de president op. 

Premier Charles Michel koos er dit jaar voor om de ontvangst van president Trump niet bij te wonen. Die vond plaats tijdens de halve finale van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Toen Trump in 2017 voor het eerst België bezocht, werd hij 8 minuten lang verwelkomd. Gisteren stapte de president na amper twee minuten in zijn gepantserde wagen. Het bovenstaande filmpje laat zien dat het contrast bijzonder groot was.

Trump heeft later deze ochtend een ontmoeting met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in het centrum van Brussel. Daarna gaat hij naar de tweedaagse top van de staatshoofden en regeringsleiders van de 29 NAVO-landen.

Volledig scherm
© AP

NAVO-top

De Amerikaanse president zal waarschijnlijk vertellen dat NAVO-lidstaten hun defensie-uitgaven moeten opkrikken. Op de top van Wales in 2014 beloofden de lidstaten om tegen 2024 die uitgaven te hebben verhoogd tot 2 procent van het bruto binnenlands product. België is een van de slechtste leerlingen van de klas, met 0,90 procent van het bbp volgens voorlopige NAVO-cijfers.

,,We zien dat het merendeel van de bondgenoten plannen heeft opgesteld om die 2 procent te halen binnen een decennium", aldus secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. ,,Toen we in 2014 de beslissing troffen, gaven slechts drie bondgenoten 2 procent uit aan Defensie. Dit jaar hebben acht landen het voornemen om 2 procent uit te geven. Ik verwacht dat België meer doet."

Volledig scherm
Donald Trump en zijn vrouw Melania stappen uit in Melsbroek. © AFP
Volledig scherm
Trump werd gisterenavond al in 'The Beast' gespot op een geheime locatie in België. © rv