Volledig scherm
De Belgische premier Charles Michel. © Photo News

Belgische premier ook tegen Turks doodstraf-referendum

België is niet van plan om Turken op Belgisch grondgebied te laten deelnemen aan een eventueel Turks referendum over de herinvoering van de doodstraf. ,,Ik zal dit niet tolereren'', verklaarde premier Charles Michel aan de RTBF. ,,Dat is in mijn ogen een onaanvaardbaar onderwerp.''

Michel gaf aan dat België de juridische mogelijkheden zou onderzoeken om de organisatie van het referendum op Belgisch grondgebied te verhinderen. De coalitiepartners van de premier gaven gisteren al aan dat ze niet willen dat Turken in België deelnemen aan een eventuele volksbevraging.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelde al meermaals een referendum over de herinvoering van de doodstraf in het vooruitzicht. De Nederlandse regering sprak zich vrijdag al hiertegen uit. De regering vindt het referendum 'niet verenigbaar met onze waarden', zo liet een woordvoerder van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten. ,,We moeten eerst kijken of het zover komt. Er ligt momenteel nog geen wetsvoorstel in Turkije die dit referendum mogelijk maakt.'' Koenders krijgt steun van een groot deel van de Tweede Kamer.

Erdogan won vorige maand ook al een referendum waardoor hij zijn presidentiële macht uitbreidde. Onder de in het buitenland wonende Turken bleek de steun voor de machtsuitbreiding van de president nergens groter dan in België.