Volledig scherm
Rijke Belgen hebben jarenlang tientallen miljoenen euro's zwart geld kunnen verbergen voor de Belgische Belastingdienst via het netwerk van een Belgische prins. © ANP XTRA

Belgische prins hielp rijke Belgen miljoenen euro's zwart geld te verbergen

Allerlei vermogende Belgen hebben jarenlang tientallen miljoenen euro's zwart geld verborgen kunnen houden voor de Belgische belastingdienst. Een Hoge adel, bedrijfsleider, allemaal werden ze geholpen via het netwerk van een Belgische prins: Henri de Croÿ. Dat schrijft De Tijd zaterdag. De Belgische krant onderzocht een maand lang ruim 3.100 gelekte e-mails, contracten, bankgegevens en andere interne documenten.

De gelekte bestanden leggen bloot hoe zeker vijftig Belgen bij de 60-jarige prins terecht konden met schimmige bedragen tot wel 13 miljoen euro per persoon. Via het netwerk van de prins belandden de miljoenen van de Belgen op geheime bankrekeningen in schuiloorden als de Verenigde Arabische Emiraten, de Bahama's en Puerto Rico. Die rekeningen stonden op naam van spookvennootschappen. Alles werd geregeld door een internationaal netwerk van stromannen.

‘Anonieme creditcards’

Dankzij de prins konden zijn klanten in België genieten van hun verborgen fortuin, onder meer via geheime afspraken met geldkoeriers in Brussel en Genève. Sommige Belgische klanten kregen ook 'anonieme creditcards' die niet aan hen te linken waren.

In Frankrijk opende de rechtbank al een onderzoek naar de diensten van prins de Croÿ aan Franse klanten. Bij onze zuiderburen gebeurde dat nog niet. Een speciale onderzoekseenheid van de Belgische Belastingdienst polste wel al bij de Fransen of er ook Belgen te vinden waren in hun gegevens. Maar daar konden de Fransen niets over zeggen. Het onderzoek van De Tijd legt nu bloot dat er tussen de honderden klanten van de prins wel degelijk Belgen zaten.

De Zwitserse advocaat van de 60-jarige prins de Croÿ houdt vol dat er hooguit sprake was van 'fiscale optimalisatie'.

 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.