Volledig scherm
Prins Laurent probeert via de Belgische premier Michel 50 miljoen euro terug te krijgen. © EPA

Belgische prins Laurent wil miljoenen terug en schrijft dramatische brief aan premier

updatePrins Laurent, de jongere broer van de Belgische koning Filip, roept de persoonlijke hulp van premier Charles Michel in om 50 miljoen euro van de Libische staat terug te krijgen. In een direct aan Michel gerichte brief van drie kantjes klaagt de prins dat Libië hem weigert te betalen en de Belgische regering hem niet steunt.

De brief is persoonlijk ondertekend door 'Laurent de Belgique'. ,,Het is op een uitzonderlijke manier dat ik me rechtstreeks tot u wend, maar het zijn dan ook uitzonderlijke omstandigheden die me hiertoe dwingen", schrijft de prins, die vorig jaar door Michel 15 procent gekort werd op zijn toelage nadat hij zonder toestemming feest had gevierd op de Chinese ambassade.

Herbebossing

Laurents probleem draait om een contract dat zijn bedrijf in 2008 sloot voor een groot herbebossingsproject in Libië. Het land zegde het contract in 2010 echter eenzijdig op. Sindsdien vecht de prins voor vergoeding van de kosten die zijn gemaakt, daarbij gesteund door een uitspraak van de rechtbank. Hij schrijft de premier dat hij ,,niet langer bereid is geduldig te wachten.’’ 

De prins voelt zich gediscrimineerd en hekelt de houding van de regering. En daar windt hij geen doekjes om: ,,Ik heb geen zin meer om lijdzaam toe te kijken en stil te hopen op een juridische oplossing die u maar lijkt niet te willen uitvoeren, ondanks de talrijke discrete pogingen van mijn advocaten de jongste jaren.’’

Geduld is op

De Libische staat weigert immers te betalen en Laurent kan niet rekenen op de steun van de regering. Het geduld van de prins lijkt nu op te zijn. De zaak zou hem persoonlijk raken. ,,Mij is verboden om een normaal beroepsleven te hebben. Ik ben dus gedwongen mijn activiteiten te ontplooien via verschillende instellingen en verenigingen zonder winstoogmerk. Ook al zijn die activiteiten niet betaald, toch zijn ze voor mij en mijn gezin heel belangrijk. En bovenal dragen ze in grote mate bij tot het algemeen belang”, zo schrijft hij in de brief. 

In een reactie laat premier Michel weten dat de regering niet kan helpen. ,,De Belgische staat moet de resoluties van de Verenigde Naties en de Europese regelgeving toepassen.’’ Er lopen verschillende internationale sancties tegen het land waardoor onder meer Libische fondsen zijn bevroren. Volgens de premier werden Laurents adviseurs al in 2015 en 2016 ,,in alle transparantie” van de situatie op de hoogte gebracht en is er sindsdien niets veranderd.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”