Volledig scherm
IS-strijdsters Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25). © HLN

Belgische staat moet IS-strijdsters en hun zes kinderen repatriëren

De Brusselse kortgedingrechter heeft vandaag beslist dat IS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) en hun zes kinderen naar België gerepatrieerd moeten worden. De moeders uit het Belgische Borghout zitten met hun kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hol.

Het is de tweede keer dat de kortgedingrechter zich in ons buurland uitspreekt over de zaak. Een vorig kort geding werd tot in beroep afgewezen, omdat de rechters oordeelden dat de Belgische staat geen rechtsmacht heeft in het door oorlog verscheurde Syrië, en dat België niet verplicht kan worden om de kinderen uit het land te repatriëren.

De rechter verplicht de Belgische Staat nu ,,om alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië te kunnen laten reizen naar België”. België wordt daarbij verplicht om diplomatiek personeel in te schakelen en contacten en afspraken te maken met de lokale autoriteit om zo de nodige administratieve, reis- en identiteitsdocumenten te laten bezorgen aan de kinderen en hun moeders. Zowel de kinderen als de moeders moeten dus terugkeren naar België.

Dwangsom

,,De Belgische Staat moet dit doen binnen de 40 dagen na de betekening van de beslissing. Zo niet, moet ze een dwangsom betalen van 5000 euro per dag vertraging en per kind, begrensd tot maximum één miljoen euro”, klinkt het bij de kortgedingrechter.

Nederland kent zo'n 175 Nederlandse ‘kalifaatkinderen’: kinderen met een of twee Nederlandse ouders, die vanuit Nederland mee zijn genomen naar het toenmalige kalifaat of daar zijn geboren. De meeste kinderen zijn vier jaar of jonger. Sinds het instorten van het kalifaat van IS in Syrië, is het onduidelijk hoe het met velen van hen is. Inlichtingendiensten vrezen dat een deel van de kinderen dood is, anderen zitten bij hun moeder in een door de Koerden opgezet vluchtelingenkamp of gevangenis. Een deel verblijft ook nog steeds (soms zonder hun, gesneuvelde, ouders) in het gebied dat nog onder controle van IS of andere jihadistische groepen staat. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaf eerder dit jaar aan dat het ‘te gevaarlijk’ is om de kinderen te gaan halen. Hij wil ze helpen vanaf het moment dat ze zich, met hun vader of moeder, melden bij een Nederlands consulaat in Syrië Of Irak.

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.