Volledig scherm
IS-strijdsters Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25). © HLN

Belgische staat moet IS-strijdsters en hun zes kinderen repatriëren

De Brusselse kortgedingrechter heeft vandaag beslist dat IS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) en hun zes kinderen naar België gerepatrieerd moeten worden. De moeders uit het Belgische Borghout zitten met hun kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hol.

Het is de tweede keer dat de kortgedingrechter zich in ons buurland uitspreekt over de zaak. Een vorig kort geding werd tot in beroep afgewezen, omdat de rechters oordeelden dat de Belgische staat geen rechtsmacht heeft in het door oorlog verscheurde Syrië, en dat België niet verplicht kan worden om de kinderen uit het land te repatriëren.

De rechter verplicht de Belgische Staat nu ,,om alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië te kunnen laten reizen naar België”. België wordt daarbij verplicht om diplomatiek personeel in te schakelen en contacten en afspraken te maken met de lokale autoriteit om zo de nodige administratieve, reis- en identiteitsdocumenten te laten bezorgen aan de kinderen en hun moeders. Zowel de kinderen als de moeders moeten dus terugkeren naar België.

Dwangsom

,,De Belgische Staat moet dit doen binnen de 40 dagen na de betekening van de beslissing. Zo niet, moet ze een dwangsom betalen van 5000 euro per dag vertraging en per kind, begrensd tot maximum één miljoen euro”, klinkt het bij de kortgedingrechter.

Nederland kent zo'n 175 Nederlandse ‘kalifaatkinderen’: kinderen met een of twee Nederlandse ouders, die vanuit Nederland mee zijn genomen naar het toenmalige kalifaat of daar zijn geboren. De meeste kinderen zijn vier jaar of jonger. Sinds het instorten van het kalifaat van IS in Syrië, is het onduidelijk hoe het met velen van hen is. Inlichtingendiensten vrezen dat een deel van de kinderen dood is, anderen zitten bij hun moeder in een door de Koerden opgezet vluchtelingenkamp of gevangenis. Een deel verblijft ook nog steeds (soms zonder hun, gesneuvelde, ouders) in het gebied dat nog onder controle van IS of andere jihadistische groepen staat. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaf eerder dit jaar aan dat het ‘te gevaarlijk’ is om de kinderen te gaan halen. Hij wil ze helpen vanaf het moment dat ze zich, met hun vader of moeder, melden bij een Nederlands consulaat in Syrië Of Irak.