Volledig scherm
De Belgische pers wordt geinformeerd door persmagistraat Inge Delissen, midden, over de zaak van de serieverkrachter die sinds 2003 actief was in de omgeving van Turnhout en Mol. © ANP

'Belgische verkrachters zelden veroordeeld'

Verkrachters lopen in België nauwelijks risico veroordeeld te worden. Dat schrijft de krant De Morgen donderdag. Slechts 4 procent van de daders zou achter de tralies verdwijnen.

Wekelijks vinden in België gemiddeld 56 verkrachtingen en 5 groepsverkrachtingen plaats. Volgens justitie in België wordt één op de drie verkrachters veroordeeld, maar dat percentage slaat volgens de krant alleen op daders die daadwerkelijk vervolgd worden.

Uit recent onderzoek van de Verenigde Naties zou blijken dat het aantal vervolgde en veroordeelde verkrachters fors lager ligt: op 4 procent, stelt psychologe en profiler Danièle Zucker in De Morgen. 'Daders weten dat ze amper of geen risico lopen om vervolgd te worden', verzucht de psychologe.

Dat veel verkrachters ontsnappen aan vervolging, zou onder meer komen doordat DNA-materiaal van verkrachtingszaken meestal op de plank blijft liggen. Twee op de drie stalen worden niet geanalyseerd, concludeert de krant. Volgens een patholoog komt dat door geldgebrek. 'Justitie bespaart zo op de kosten'.