Volledig scherm
Het in beslag genomen reddingsschip Iuventa van de Duitse ngo Jugend Rettet (Jeugd Redt) in de haven van Trapani op Sicilië. © AFP

Bemanning reddingsschip aangeklaagd in Italië

Tien bemanningsleden van het Duitse reddingsschip Iuventa zijn onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek door de Italiaanse justitie. Dat meldt de Duitse hulporganisatie 'Jugend Rettet' (JR), de eigenaar van het vaartuig dat bootvluchtelingen op de Middellandse Zee probeert te redden.

In totaal worden 22 mensen verdacht van het bevorderen van illegale migratie naar Italië tijdens het uitvoeren van reddingsoperaties in de Middellandse Zee voor de Libische kust. De aanklacht komt bijna een jaar nadat de boot door Italiaanse autoriteiten aan de ketting werd gelegd. De verdachten riskeren bij veroordeling een maximum gevangenisstraf van 15 jaar.

'Dieptepunt'

De bemanning verwerpt de in hun ogen ongegronde verdachtmakingen en veroordeelt de criminalisering van civiele reddingsorganisaties. ,,Als wij ons voor het gerecht moeten verantwoorden deze mensen gered te hebben, dan heeft Europa een politiek en moreel dieptepunt bereikt", zegt Kathrin Schmidt, het hoofd van de missie in een reactie.

Particuliere hulporganisaties werden begin vorig jaar in het zuiden van de Middellandse Zee geconfronteerd met een nog niet eerder vertoonde stroom vluchtelingen. De kapitein van de Iuventa meldde op 15 april vorig jaar dat zijn bemanning en hij in samenwerking met boten van de stichtingen MOAS en Sea-Eye op die dag alleen al zo'n 3000 migranten oppikte. De vluchtelingen werden op ongeveer 35 kilometer van de Libische kust ontdekt op rubberen en houten vaartuigen.

Ruim 14.000 

Sinds juli 2016 heeft de Iuventa meer dan 14.000 migranten in nood geholpen. Volgens JR was dat ,,altijd in samenwerking met het Coördinatiecentrum voor maritieme redding van Rome, en volgens strikte naleving van het internationaal en maritiem recht."