Volledig scherm
De Iraanse olietanker Grace 1. © AFP

Bemanningsleden Iraanse olietanker op borgtocht vrijgelaten

De op Gibraltar gearresteerde bemanningsleden van de Iraanse olietanker Grace 1 zijn op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft de politie in een verklaring laten weten.

De vier Indiase bemanningsleden zijn vrijgelaten zonder dat ze formeel in staat van beschuldiging zijn gesteld. Ze blijven echter verdachten lopende het onderzoek naar het vermoedelijk overtreden van Europese sancties. De Iraniërs worden ervan verdacht dat ze met de tanker ruwe olie gingen leveren in Syrië. 

De autoriteiten in het Britse gebied in Zuid-Europa hielden donderdag de kapitein en de eerste officier aan. Een dag later zijn ook nog twee andere officieren aangehouden.

Het schip dat de ruwe olie vervoerde blijft voorlopig aan de ketting, totdat het onderzoek is afgerond. Iran ontkent de verdachtmakingen en is woedend over de ‘illegale kaping’. Het voorval heeft de relatie tussen Teheran en Londen verder onder druk gezet.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.