Volledig scherm
De Iraanse olietanker Grace 1. © AFP

Bemanningsleden Iraanse olietanker op borgtocht vrijgelaten

De op Gibraltar gearresteerde bemanningsleden van de Iraanse olietanker Grace 1 zijn op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft de politie in een verklaring laten weten.

De vier Indiase bemanningsleden zijn vrijgelaten zonder dat ze formeel in staat van beschuldiging zijn gesteld. Ze blijven echter verdachten lopende het onderzoek naar het vermoedelijk overtreden van Europese sancties. De Iraniërs worden ervan verdacht dat ze met de tanker ruwe olie gingen leveren in Syrië. 

De autoriteiten in het Britse gebied in Zuid-Europa hielden donderdag de kapitein en de eerste officier aan. Een dag later zijn ook nog twee andere officieren aangehouden.

Het schip dat de ruwe olie vervoerde blijft voorlopig aan de ketting, totdat het onderzoek is afgerond. Iran ontkent de verdachtmakingen en is woedend over de ‘illegale kaping’. Het voorval heeft de relatie tussen Teheran en Londen verder onder druk gezet.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.