Volledig scherm
© AFP

Bergers vinden zilverschat in schip op bodem oceaan

Het Amerikaanse bergingsbedrijf Odyssey Marine Exploration heeft het wrak van de SS Gairsoppa gelokaliseerd, een Brits vrachtschip uit de Tweede Wereldoorlog dat in zijn ruim ongeveer 240 ton zilver heeft liggen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Volledig scherm
© afp

Odyssey hoopt de buit, tegenwoordig ongeveer 150 miljoen euro waard, in de lente van volgend jaar te kunnen bergen. Het bedrijf kwam met de Britse autoriteiten oveen dat het 80 procent van de buit mag houden. De rest is voor de Britse schatkist.

De SS Gairsoppa werd in februari 1941 tot zinken gebracht door een Duitse U-boot en ligt op een diepte van 4.700 meter op de bodem van de Atlantische Oceaan.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
  1. Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd
    Video

    Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd

    In Frankrijk wordt met ontzetting gereageerd op ‘gele hesjes’ die zaterdag een politieauto in Parijs aanvielen. De wagen wordt bestuurd door een agente die de agressieve actie van de demonstranten heeft gefilmd. Ze bekogelen de dienstauto onder meer met stenen en een knuppel. De beelden zijn inmiddels duizenden keren gedeeld op social media. Veel Fransen spreken schande van de actie van de gele hesjes en nemen het op voor de politie.