Volledig scherm
© AFP

Berlijn verbiedt verhuur Airbnb-appartementen

Berlijn verbiedt het verhuren van hele appartementen aan toeristen via Airbnb en soortgelijke sites, om zo betaalbare woningen te beschermen. Door te dreigen met grote geldboetes, hoopt de Duitse hoofdstad het woningbestand op peil en de huren zo laag mogelijk te houden.

Door het succes van verhuursites is het aantal appartementen dat voor langere termijn kan worden gehuurd aanmerkelijk gedaald. Berlijn brengt daarom vanaf zondag de nieuwe wet 'Zweckentfremdungsverbot' in stelling, ofwel het verbod om een woning aan de eigenlijke bestemming te onttrekken.

Berlijners die toch hun appartement verhuren, kunnen een boete tot wel 100.000 euro krijgen. Ze kunnen nog wel een kamer verhuren, maar niet meer een complete woning.

Amsterdam
Berlijn is niet de enige stad waar de Airbnb-appartementen voor problemen zorgen. In Amsterdam is een pand dat geschikt is voor tijdelijke verhuur algauw een ton meer waard, waardoor een bubbel op de woningmarkt dreigt. De stad heeft het aantal verhuurdagen per jaar daarom beperkt tot zestig.

Regels
De regels rond Airbnb in Nederland zijn veel scherper dan op het eerste gezicht lijkt. Een woning van een woningbouwcorporatie mag in principe nooit worden verhuurd omdat commercieel gebruik in strijd is met het standaard huurcontract. Verhuur via Airbnb valt onder onderverhuur en dat mag zonder toestemming niet.

Voor een sociale huurwoning is verhuur zelfs strikt verboden. Bij een particuliere huurwoning ligt het iets makkelijker, maar hier mag alleen maar aangeboden worden bij Airbnb als de huurbaas nadrukkelijk en aantoonbaar toestemming heeft gegeven.

Koopwoning
Ook bij een koopwoning met een hypotheek zit je niet meteen veilig. De bank ziet verhuur aan derden namelijk als illegale onderhuur. Een uitzondering kan worden gemaakt voor kortstondige verhuur in bijvoorbeeld een vakantieperiode.

De gevolgen van overtreding van de regels zijn groot. De rechter heeft al meerdere personen in Nederland onverbiddelijk uit hun woning laten zetten.