Volledig scherm
De rampplek van de MH17 wordt onderzocht © EPA

'Berlijn wist van gevaar boven Oekraïne'

De Duitse regering heeft in juli 2014 net als de Nederlandse regering luchtvaartmaatschappijen niet gewaarschuwd voor het gevaar in het luchtruim boven Oost-Oekraïne. Diplomaten maar ook de Duitse inlichtingendienst BND hadden Berlijn enkele dagen voordat vlucht MH17 werd neergehaald, wel gewaarschuwd dat de veiligheidssituatie in het gebied was verslechterd.

Diplomaten van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken hadden enkele dagen voor die fatale 17e juli de situatie nog omschreven als ,,zeer zorgwekkend'', meldden de Duitse zenders ARD en WDR en de krant Süddeutsche Zeitung vanavond. Het neerschieten van een Antonov transportvliegtuig op meer dan 6000 meter hoogte is ,,een kwalitatief nieuwe stap'', schreven ze aan Berlijn.

Had de regering die inschatting doorgespeeld aan Lufthansa had de luchtvaartmaatschappij zijn vluchten over het oosten van Oekraïne zeker gestaakt, zeggen insiders bij het bedrijf. Nu vlogen er dezelfde dag drie machines over hetzelfde gebied waar MH17 werd neergehaald.

Ook de Duitse inlichtingendienst BND wist dat de situatie niet veilig was en had de regering in zijn dagelijkse briefing daarvan op de hoogte gesteld, schrijven de media. In Nederland loopt een onderzoek naar wat de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD wisten over de veiligheidssituatie en of die informatie is gedeeld. Het moet duidelijkheid geven over de rol die diensten hebben gespeeld bij de besluitvorming rond de veiligheid van vliegroutes.