Volledig scherm
Een 80 meter lang stuk muur in de Berlijnse wijk Pankow is mogelijk een van de laatste delen van de oorspronkelijke Muur © EPA

Berlijnse Muur terug: Rus wil gehate afscheiding opnieuw laten verrijzen

Berlijn krijgt waarschijnlijk zijn Muur terug. De Russische kunstenaar en regisseur Ilya Khrzhanovsky wil mensen laten voelen hoe het was in de tijd dat de verwenste afscheiding tussen Oost en West nog bestond. De nieuwe muur blijft niet permanent staan. Hij wordt dit najaar onderdeel van de Berliner Festspiele om daarna weer afgebroken te worden.

Volledig scherm
Ook bij het nieuwe hoofdkantoor van de Duitse inlichtingendienst staat nog een stuk Muur © AP

Het zwaarbewaakte bouwwerk bestond van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 en menigeen die van het oostelijke deel van Berlijn naar het westelijke probeerde te komen, verloor het leven. Nu de val van de Muur bijna dertig jaar geleden is, wil de Rus op deze manier bij de onvrijheid van toen stilstaan met onder meer films.

Zijn Muur zou deels op de boulevard Unter den Linden komen, langs de Spree en om onder meer de Staatsoper, dus precies in het drukbezochte Berlin Mitte. Je moet er volgens de plannen met een 'visum' doorheen. Op 9 november 2018 wordt het bouwsel dan opnieuw neergehaald. Niet iedereen is ervoor en het is ook nog niet helemaal in kannen en kruiken. 

Voorzitter Axel Klausmeier van Gedenkstätte Berliner Mauer, de organisatie die de herinneringen aan gebeurtenissen van destijds levend houdt, heeft bedenkingen. Hij vraagt zich in Duitse media af of een dergelijk kunstproject het leed van toen echt recht kan doen. Burgemeester Michael Müller verwachtte al kritiek, maar denkt dat het project mensen wakker schudt en ook jonge mensen kan bereiken.