Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met daverende overwinning in Nevada
Bernie Sanders heeft zijn leidende positie als kansrijkste uitdager van president Trump vannacht flink versterkt. De Democratische kandidaat won overduidelijk de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada.
Delen per e-mail
Sanders won overtuigend in de woenstijnstaat, zoals werd verwacht. Terwijl de laatste stemmen nog moeten worden geteld, is duidelijk dat Joe Biden tweede zal worden. Pete Buttigieg en Elizabeth Warren komen verder daarachter. Sanders veel meer stemmen dan zijn rivalen en dat levert hem ook de meeste ‘delegates’ op. Dat zijn een soort kiesmannen die de kandidaten nodig hebben om uitgeroepen te kunnen worden tot officiële presidentskandidaat van hun partij.
Sanders krijgt volgens die voorlopige uitslag 46,6 procent van de ‘delegates’ voor Nevada achter zich. Biden volgt met 19,2 procent. Pete Buttigieg zou op 15 procent uitkomen, Elizabeth Warren op 10. Outsider Amy Klobuchard haalde 5 procent. Mike Bloomberg deed niet mee. Deze voorverkiezing was belangrijk omdat de Democratische kandidaten voor het eerst konden testen hoe ze ervoor staan bij minderheden.
Sanders heeft daarover geen klagen. Vooral dankzij de steun van Latino-kiezers sleepte hij er een daverende overwinning uit. ,,We hebben een multiraciale coalitie van alle generaties bijeen gebracht. En die gaat niet alleen winnen in Nevada", voorspelde een uitgelaten Sanders. Ongeveer een derde van de bewoners van Nevada heeft Lationo-roots en is ook min of meer Spaanstalig. Volgens een peiling van nieuwszender CNN stemde net meer dan de helft (51 procent) van hen op de 78-jarige Sanders. Op Super Tuesday, wanneer onder andere Californië stemt, zou Sanders ook verzekerd zijn van de Latino-stemmen die een fors percentage van de kiezers vertegenwoordigen.
Gezondheidszorg
Sanders scoort met name goed met zijn plannen voor de gezondheidszorg. Ook bij eerdere voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire was hij de winnaar. ,,Trump en zijn vrienden denken dat ze deze verkiezingen gaan winnen door verdeeldheid te zaaien onder onze mensen op basis van huidskleur, waar ze zijn geboren, hun religie of hun seksuele geaardheid”, zei Sanders. ,,Wij gaan winnen omdat we precies het tegenovergestelde doen. We brengen mensen juist samen.”
Sanders lijkt favoriet Joe Biden van zich te hebben afgeschud. Biden zelf dichtte zich met zijn tweede plaats evenwel toch weer kansen toe. ,,De media hebben al eerder mensen doodverklaard, maar we leven en we komen terug. We gaan winnen", aldus Biden. Voor voormalig vicepresident Biden, maar ook voor de meeste andere gematigde kandidaten én de Democratische partijleiding, is de zegevierende senator uit Vermont veel te links om straks maar een schijn van kans te kunnen hebben tegen Trump. De laatste had wel lol in de overwinning van Sanders of wel ‘Crazy Bernie’ zoals hij hem noemt. 'Biden en de rest zien er zwak uit’, plaagt de president die in zijn tweet ook nog even uithaalt naar ‘Mini Mike’ Bloomberg.
De volgende voorverkiezing is in South-Carolina en daarna Super Tuesday, op 3 maart. In totaal kunnen nog acht Democratische kandidaten de officiële presidentskandidaat van hun partij worden. De winnaar neemt het in november op tegen president Donald Trump.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dief treft kleuter aan in gestolen auto, rijdt terug om moeder standje te geven
Het was flink schrikken voor een autodief afgelopen zaterdag, toen hij een kleuter aantrof in de auto die hij had gestolen in de Amerikaanse staat Oregon. Hij besloot terug te rijden naar de moeder van het kind om haar eens even de les te lezen over haar ouderschap. De dief dreigde zelfs de politie te bellen, zo boos was hij dat het kind onbeheerd in de auto zat. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Derde hoogste jackpot ooit in de VS: 1 miljard dollar voor gelukkige uit Michigan
Na 37 trekkingen is de prijzenpot van de Mega Millions Loterij in de Verenigde Staten afgelopen nacht eindelijk gevallen. Het prijzengeld was inmiddels opgelopen tot maar liefst 1 miljard dollar en het winnende lot is verkocht in de staat Michigan. Het enige wat de prijswinnaar nu moet doen is zich melden met het kostbare papiertje om daarna de derde hoogste jackpot ooit in de VS bij te kunnen schrijven. -
Nigella Lawson gaat viraal met sneer naar Trump: ‘Recept van de dag is bittere oranje taart’
De wereldberoemde Britse tv-kok Nigella Lawson (61) gaat viraal op Twitter nadat ze in receptvorm een sneer uitdeelde aan Donald Trump. Uitgerekend in de laatste 24 uur van zijn presidentschap riep ze een ‘bittere oranje taart’ uit tot haar recept van de dag. -
Alibaba-topman Jack Ma duikt na weken afwezigheid weer op
Jack Ma, de topman van het Chinese webwinkelconcern Alibaba, heeft na weken van afwezigheid weer van zich laten horen. Hij sprak woensdag leraren toe tijdens een digitale bijeenkomst op Chinese sociale media en zei dat hij meer tijd wil besteden aan filantropie. Ma verscheen eind oktober voor het laatst in het openbaar en liet zich toen kritisch uit over de Chinese financiële waakhond.
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
Man Kamala Harris zegt eigen carrière zonder morren vaarwel
In al het inauguratietumult viel hij deze week nauwelijks op en toch krijgt hij een unieke rol. Doug Emhoff, echtgenoot en zelfverklaard ‘sous-chef’ van vicepresident Kamala Harris, is Amerika’s eerste Second Gentleman. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.