Roelf B. (links) in de tijd dat hij nog vooral aan atletiek deed.
Volledig scherm
Roelf B. (links) in de tijd dat hij nog vooral aan atletiek deed. © imago images / Beautiful Sports

Beroep afgewezen: drugsatleet Roelf en zijn vriend blijven tot rechtszaak in de cel

Roelf B. en Gert-Jan N., de twee vrienden die in Hongarije vastzitten voor grootschalige drugshandel, blijven in de cel. Het beroep tegen de verlenging van hun voorarrest is afgewezen, zegt woordvoerder Ferenc Rab van het Hongaarse Openbaar Ministerie. 

De kans dat hun beroep zou worden toegewezen was al klein. De drugswetten in Hongarije behoren tot de strengste van Europa. De rechtbank verlengde eerder het voorarrest van de twee mannen uit Stadskanaal ‘vanwege de enorme omvang van de drugshandel'. Daartegen gingen zij in beroep.

Ex-atleet Roelf B. en zijn jeugdvriend Gert-Jan N. werden in augustus opgepakt op het Hongaarse muziekfestival Sziget in Budapest waar zij drugs verkochten. Het tweetal zit vast in Hongarije, wachtend op hun proces dat, zoals het er nu naar uitziet, in mei zal plaatsvinden. Een celstraf van vijf tot twintig jaar past daarbij volgens de Hongaarse wet en zelfs levenslang is mogelijk, al zal dat laatste gezien hun blanco strafblad waarschijnlijk niet gebeuren. 

Zwijgen

Roelf B. probeerde eerder dit jaar de schuld grotendeels bij zijn vriend Gert-Jan te leggen door te verklaren dat hij vooral hielp en dat het idee van Gert-Jan kwam. Ook bood hij zijn excuses aan. Het Hongaarse Openbaar Ministerie liet aan deze site weten vooral geïnteresseerd te zijn in de leveranciers van de drugs, maar daarover zwijgen de twee Groningers tot nu toe.

De Hongaarse politie ontdekte onder meer bijna 2700 xtc-pillen,  128 gram marihuana en 451 voorgedraaide joints. Goed om al snel drie ton mee te verdienen. Roelf B. is de opvallendste van de twee opgepakte jonge twintigers. Hij gold niet zo lang geleden als een talentvol atleet: de sprinter maakte drie jaar geleden nog deel uit van de nationale EK-ploeg. 

Levenslang in de Hongaarse cel is niet waarschijnlijk, maar wel mogelijk:

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.