Besmette Indiase superster vraagt niet in paniek te raken als coronavirus uit de hand loopt
India wordt keihard geraakt door het coronavirus. Er is veel zorg nu superster Amitabh Bachchan is geveld. Na de Verenigde Staten en Brazilië staat het in de top drie van landen die de grip op verspreiding van het virus kwijt lijken te zijn.
Delen per e-mail
De autoriteiten in het 1,3 miljard inwoners tellende land hebben tot dusver bijna 850.000 coronagevallen vastgesteld. Daarvan zijn de laatste 100.000 besmettingen in slechts vier dagen gemeld en dat baart grote zorgen. Het officiële dodental staat op ruim 22.600 en ongeveer een half miljoen besmette personen zijn weer hersteld.
Het land schrok enorm toen de grootste ster van India en meest geliefde persoonlijkheid, Amitabh Bachchan, gisteravond aankondigde dat hij in het ziekenhuis lag. Ook zijn zoon is besmet. Bachchan (77), gekoesterd als ‘Big B’, is een van de meest gerespecteerde figuren van India, en dat ook hij is geveld door COVID-19 kwam hard aan. De video vanaf zijn ziekenhuisbed gaat viraal in India. ,,Het zijn moeilijke tijden’, zegt Bachchan daarin. ,,Iedereen wordt tot het uiterste getest. Er is angst, maar alsjeblieft, wanhoop niet, raak niet in paniek.’
Kalmte
Dat de alom vertrouwde superster - die zelf ook in coronapreventie-spotjes te zien was - nadrukkelijk om kalmte vraagt zegt wel wat over de angstige sfeer op veel plaatsen. India meldt de laatste dagen meer infecties per dag - ongeveer 30.000 - dan welk land ook. Zelfs de Verenigde Staten en Brazilië doen het in de dagrapportage beter. India heeft nu in totaal het op twee na hoogste aantal infecties ter wereld.
De autoriteiten in verschillende grote Indiase steden en staten worstelen nog steeds enorm in de strijd tegen het virus. Medische en economische afwegingen laten zich ook hier moeilijk verenigen. Lock downs werden in India al snel ingevoerd, herzien, versoepeld en worden weer aangetrokken nu er nieuwe golven van besmettingen zijn. De grenzen tussen de diverse deelstaten worden streng bewaakt en verdachte reizigers eindigen uit voorzorg vaak in isolatiecentra. Internationaal vliegverkeer is grotendeels gestremd.
Veel ziekenhuizen in de grote steden kunnen de stroom coronapatiënten niet meer aan. Heel het land sprak schande van de afwijzing door acht verschillende ziekenhuizen van een zwangere vrouw. Ze moest vijftien uur zoeken naar een beschikbaar bed. Alles was bezet door coronagevallen.
Beter dan rijkere landen
De Indiase premier Narendra Modi houdt niettemin de moed erin met televisietoespraken waarin hij regelmatig benadrukt dat India het - ondanks alle problemen - nog steeds beter doet dan veel rijkere landen. India meldt inderdaad ongeveer zestien sterfgevallen door Covid-19 per miljoen mensen, waar de Verenigde Staten, Brazilië, Spanje en Italië veel meer slachtoffers hebben. Dat is een schrale troost voor de honderden miljoenen die onder de epidemie lijden en voorkomt niet dat er veel kritiek is op Modi’s soms slingerende beleid. Toen hij eind maart een landelijke lockdown afkondigde, gingen veel Indiase bedrijven onmiddellijk dicht, maar konden miljoenen Indiërs wel terugreizen naar hun dorpen. Zo werd het virus juist verspreid naar het platteland, wat in staten als Bihar – die aanvankelijk gespaard leken voor het virus – tot een golf aan besmettingen leidde.
Veel van die naar huis gekeerde werkloze arbeiders hebben in heel het land geprotesteerd tegen de landelijke lockdown. Hun wanhoop wordt versterkt door dagelijkse honger. Duizenden inwoners van de zuidelijke staat Kerala gingen de straat op en scandeerden dat ze niets te eten hadden. ,,Ik ben banger dood te gaan van de honger dan door corona”, zo was in lokale media vaak te lezen.
Hard optreden
Het wisselende beleid van de regering wordt slecht begrepen en heeft ook elders geleid tot protesten en gewelddadigheden. De Indiase politie begrijpt ook niet altijd wat nou wel mag en wat niet en regelt dat bij twijfel vaak met hard optreden. Daarbij heeft India een van de grootste daklozenpopulaties ter wereld. Bijna twee miljoen mensen wonen op straat, soms dicht op elkaar, waardoor het virus ook daar om zich heen grijpt.
Hulpverleners waarschuwen al weken dat de situatie erg gespannen is. Soepkeukens in Delhi kunnen de vraag al niet meer aan. Een bijkomend probleem is dat daklozen en armen vaak worden gevoed en opgevangen door de vele religieuze instellingen die India kent: van hindoetempels tot centra van de sikhs tot moskeeën. Maar die zijn bijna allemaal gesloten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
VIDEO
Songfestival-relletje op Cyprus over ‘duivels’ lied
De eerste Songfestivalrel van dit jaar is geboren. Streng religieuze christenen op Cyprus zijn woedend over de inzending van het land dit jaar. Die draagt de titel ‘El Diablo’, oftewel ‘De Duivel’ in het Spaans. Staatsomroep RIK in Nicosia kreeg vrijdag zelfs een dreigtelefoontje, waarin een man zei het gebouw van de omroep in brand te zullen steken als de zender het lied niet terugtrekt. -
Van Italië tot India: in deze landen zijn maatregelen aangescherpt na nieuwe corona-uitbraken
De overheden van een hele reeks landen hebben opnieuw strenge maatregelen ingevoerd na nieuwe uitbraken van het coronavirus. Zo gingen tientallen Spaanse stranden dicht omdat het er te druk was. -
PREMIUM
Tweede golf? Het coronavirus heeft nog niet eens een inzinking gehad
Het aantal coronabesmettingen blijft wereldwijd maar toenemen. Een tweede golf? Veel wetenschappers vergelijken het liever met een voortsmeulende bosbrand. Wordt de brandslang ergens opgeborgen, dan laait het vuur meteen weer op.
-
Italiaanse oud-premier Renzi krijgt kogelbrief: ‘We laten ons niet intimideren’
De Italiaanse oud-premier Matteo Renzi heeft woensdag een envelop ontvangen met twee kogels erin, meldt zijn partij Italia Viva. De envelop, naar verluidt zonder geschreven brief erin, werd bezorgd bij de Senaat in Rome, waar Renzi lid van is. -
Duivelsuitdrijving loopt compleet uit de hand: meisje (9) sterft na stokslagen
In Sri Lanka is een 9-jarig meisje om het leven gekomen tijdens een poging om bij haar een ‘kwaadaardige geest’ uit te drijven. Twee verdachten, haar moeder en een zelfverklaarde exorcist, zijn aangehouden voor vermeende betrokkenheid bij de dood van het kind, meldt de politie in Sri Lanka. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.