Bestaan de Winterspelen nog in 2080?
De gevolgen van klimaatverandering zullen toekomstige Olympische Winterspelen dramatisch veranderen. Onze kleinkinderen moeten het doen met nog meer nepsneeuw en een klein, roterend, clubje gaststeden.
Klimaatverandering gaat ervoor zorgen dat toekomstige Olympische Winterspelen steeds minder winters zullen worden, zo berekende het Amerikaans bedrijf Intertrust Technologies. Steeds vaker zal er kunstmatige sneeuw moeten worden gefabriceerd zoals overigens ook al in Pyeongchang het geval was. Bekende wintersteden waar ooit Olympische Spelen werden gehouden kunnen dat na 2050 wel vergeten omdat het er simpelweg te warm zal zijn, zelfs voor kunstmatige sneeuw.
Bij het skiën en snowboarden in Zuid-Korea werd tussen 90 en 98 procent kunstmatige sneeuw gebruikt. Intertrust Technologies heeft alvast uitgerekend dat de volgende Winterspelen, over vier jaar in Peking, zo goed als zeker voor 100 procent op kunstmatige sneeuw zullen plaatsvinden. De laatste jaren was er niet één winter in de regio die voldoende natuurlijke sneeuw opleverde voor Olympische evenementen. Het goede nieuws is dat de temperatuur in Peking (gemiddeld min 11 graden in januari en min 6 in februari) ideaal is voor het bewaren van nepsneeuw. ,,De Olympische Spelen zijn onderdeel van de brede discussie over wat er aan de hand is met onze winters”, aldus Seth Wescott, tweevoudig Olympisch kampioen snowboarden. Hij zit in een actiegroep van sporters, genaamd ‘Bescherm onze winters’.
Echte sneeuw
Intertrust heeft ook gekeken naar de kandidaat-steden voor de organisatie van de Spelen van 2026. Calgary heeft qua klimaat de beste papieren voor echte sneeuw. Saporro in Japan was goed omdat temperaturen van onder het vriespunt gegarandeerd lijken in februari, zodat nepsneeuw niet smelt. Dat betekent ook extra kosten. Pyeonchang zou bijna vijf miljoen euro hebben uitgegeven aan sneeuwmachines.
Maar de echte problemen dreigen op de langere termijn. Tegen 2050 zullen 9 van de 21 steden die de Olympische Winterspelen tot nu toe organiseerden, dat meer dan waarschijnlijk niet meer kunnen doen door de opwarming van de aarde, zo berekende een team van Canadese wetenschappers van de universiteit van Ontario.
Riskant
Scott en zijn team gaan ervan uit dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd met zo’n 2 tot 3 graden Celsius zal toenemen, uitschieters niet meegerekend. Volgens zijn berekeningen zal dat ertoe leiden dat in vier van de 21 steden die de Olympische Winterspelen tot nu toe organiseerden de omstandigheden waarschijnlijk compleet onmogelijk worden om dat opnieuw te doen. In nog eens vijf andere steden wordt het 'riskant' om groot in te zetten op wintersport. Bijvoorbeeld voor Grenoble in Frankrijk en Garmisch-Partenkirchen in Duitsland ziet het er klimaattechnisch slecht uit, aldus het onderzoek.
Met Sochi, waar de Winterspelen in 2014 nog plaatsvonden, werd een atypische stad aan het lijstje met gaststeden voor de Spelen toegevoegd. Dat er toen problemen waren om genoeg goede sneeuw te vinden, verbaasde niemand: het leven in het Olympisch dorp had er bij momenten meer weg van een badplaats aan de Middellandse Zee dan een skioord. Problematisch was echter dat verschillende atleten door de slechte sneeuw ten val kwamen en soms zelfs geblesseerd geraakten.
Op vele plekken wordt dus al gebruik gemaakt van kunstsneeuw om slechte weersomstandigheden te counteren. Scott stelt echter dat die niet altijd soelaas zal kunnen brengen. De huidige technologie achter kunstsneeuw steunt immers op koude omgevingslucht om het water dat tegen hoge druk in de lucht wordt gespoten, te laten bevriezen. Dat lukt niet als de omgevingstemperatuur niet laag genoeg ligt.
Ook het verplaatsen van outdoor-evenementen naar overdekte stadia - denk aan schaatsen en hockey - biedt geen oplossing voor de sneeuwsporten. Je kunt nu eenmaal lastig een skiafdaling nabootsen in een sporthal. Het ziet er dus naar uit dat de Olympische Winterspelen in de verre toekomst zullen georganiseerd worden door een roterend clubje van steden die koud genoeg zijn, voorspellen de Canadezen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jarenlange burenruzie over spelende kinderen eindigt met doodschieten moeder
-
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers
Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is. -
Ex-politieman: Verdwenen dochter (15) van medewerker paus ligt begraven onder burcht
Emanuela Orlandi ligt begraven onder de Engelenburcht, dat beweert een ex-politieman in een brief aan het OM in Rome. Veertig jaar geleden verdween de dochter van een medewerker van de paus spoorloos. -
PREMIUM
Enige vrouwelijke minister van Erdogan komt uit België, hij was ooit eregast op haar bruiloft
De enige vrouwelijke minister in de nieuwe Turkse regering is een Belgische. Mahinur Özdemir Göktaş (41) blijkt al jarenlang een vertrouweling te zijn van president Erdogan. Hij was zelfs bij haar huwelijk. Stond het in de sterren geschreven dat de machtigste man van Turkije haar ooit naar Ankara zou halen? -
PREMIUMmet video
Dé koninklijke bruiloft van het jaar is in Jordanië (en Amalia is erbij)
Het is dé koninklijke bruiloft van het jaar, vol pracht en praal. Kroonprins Hoessein (28) van Jordanië is donderdag in het huwelijk getreden met Rajwa Khalid Al Saif (28). Royals uit de hele wereld, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima én Amalia waren aanwezig. ,,Amalia moet wel uitkijken dat ze niet met de omstreden Saoedische kroonprins op de foto staat.’’
-
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?