Volledig scherm
Sommige wijken in Gaza zijn volledig vernield door Israëlische aanvallen. © afp

Bestand Israël-Hamas lijkt voorbij

UpdateHet bestand tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas in Gaza lijkt voorbij. Nadat dinsdag vanuit de Gazastrook weer raketten naar Israël waren afgevuurd voerde de Israëlische luchtmacht meteen enkele aanvallen uit in de smalle kuststrook. Israël riep ook zijn delegatie terug uit Caïro, waar onder Egyptische bemiddeling met Hamas werd onderhandeld over een langere wapenstilstand.

'De besprekingen in Caïro werden gevoerd onder de overeengekomen voorwaarde van een totale stopzetting van vijandelijkheden', zei een Israëlische regeringswoordvoerder. 'Wanneer Hamas het staakt-het-vuren verbreekt, verbreekt het ook de afspraak voor de onderhandelingen in Caïro.'

Het afbreken van de onderhandelingen is een zware tegenslag voor de door Egypte geleide diplomatieke inspanningen om formeel een eind te maken aan weken van zware gevechten tussen Israël en Hamas. De gevechten waren de zwaarste sinds Hamas in 2007 de macht in Gaza naar zich toe trok en kostten meer dan tweeduizend Palestijnen en 67 Israëliërs het leven.

Hamas wil dat Israël en Egypte de blokkade van Gaza die zeven jaar geleden werd ingesteld opheffen, omdat die de economische ontwikkeling hindert. Israël wil garanties dat Hamas wordt ontwapend.

In een Egyptisch compromisvoorstel wordt de blokkade alleen verlicht en blijven de lucht- en zeehavens van Gaza gesloten. Hamas zou niet zijn wapens hoeven opgeven, maar de Palestijnse Autoriteit van de meer gematigde Palestijnse president Mahmoud Abbas zou weer voet aan de grond krijgen in de Gazastrook. Onder diens toezicht zou met omvangrijke buitenlandse hulp een begin moeten worden gemaakt met de wederopbouw in Gaza.

Het hoofd van de Palestijnse delegatie in Caïro, die uit verschillende facties bestaat, zei dat er in de onderhandelingen geen schot zat, maar sprak de hoop uit dat ze alsnog zullen slagen. 'Wij hebben de Egyptenaren ons eindstandpunt gegeven. Wij wachten tot ze terugkomen met een antwoord', zei Azzam al-Ahmed, een naaste medewerker van Abbas. Een Hamasfunctionaris zei echter dat de onderhandelingen zijn mislukt.

Kort voor de raketbeschietingen zei Hamaswoordvoerder Fawzi Barhoum: 'Als Netanyahu (de premier van Israël, red.) de politieke taal in Caïro niet verstaat, weten wij wel hoe wij hem die moeten bijbrengen.'