Volledig scherm
© afp

Bestuurder in de buurt weegt mee bij locatie azc

Bij de afweging over asielopvang in lege rijkspanden wordt rekening gehouden met bestuurders die in de buurt wonen. Dat blijkt uit een e-mail van het Rijksvastgoedbedrijf aan opvangorganisatie COA.

Quote

Alsof het belang van bestuur­ders zwaarder weegt dan dat van andere bewoners

Kamerlid Linda Voortman

,,Ik heb de vraag uitgezet welke bestuurders in de buurt wonen zodat we daar rekening mee kunnen houden", schrijft een topambtenaar van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) op 24 juli aan de COA-directie in een passage over de lege Julianakazerne in de wijk Benoordenhout in Den Haag. De e-mail is vrijgegeven na een Wob-verzoek van deze krant.

Ongelukkig gekozen
GroenLinks wil opheldering van het kabinet: ,,Dit is erg raar. Alsof het belang van bestuurders zwaarder weegt dan dat van andere bewoners", zegt Kamerlid Linda Voortman. Een woordvoerder van het RVB zegt dat de term bestuurders 'ongelukkig gekozen' is, want het zou gaan om een veel bredere groep, van mensen of organisaties die mogelijk 'invloed willen of kunnen uitoefenen op een nieuwe bestemming'.

Het voormalige hoofdkwartier van de Landmacht in Benoordenhout staat te koop, maar het COA en de gemeente Den Haag hebben in het najaar aangegeven de defensielocatie niet nodig te hebben voor asielopvang of de huisvesting van statushouders. Volgens het COA is het gebruikelijk om een 'sociale kaart' van een wijk te maken, maar daarop staan geen specifieke namen, meldt een COA-zegsman: ,,Dat is niet op persoonlijk niveau."

Potentiële belanghebbenden
Bij nieuwe ontwikkelingen is het volgens het RVB gebruikelijk om duidelijk te krijgen welke potentiële belanghebbenden (bewoners, wijkclubs, ondernemers) er vlakbij wonen, om deze later uit te kunnen nodigen voor een bijeenkomst.

Op de lijst van mensen rond de Julianakazerne prijkt onder meer wijkbewoner en premier Mark Rutte, net als bestuurders van de wijkvereniging, van de vereniging voor natuurbescherming, van bedrijven in de wijk en bewoners van de nabijgelegen Benoordenhoutseweg, meldt de woordvoerder van het RVB (onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken): ,,Zelfs een wijkbewoner als premier Rutte stond in de inventarisatie, terwijl die natuurlijk nooit zijn positie zou gebruiken om invloed uit te oefenen op een bestemmingsplan.'' 

Interesse
De lijst heeft geen gevolgen gehad voor het proces, stelt de woordvoerder: ,,Met de inventarisatie is niets gedaan toen bleek dat het COA en de gemeente Den Haag geen interesse hadden.'' Het Rijksvastgoedbedrijf ontkent dat het gevoelig zou zijn voor mensen of partijen met een bijzondere status of positie: ,,Dat is niet aan de orde.''

  1. Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging
    Aanslagen Nieuw-Zeeland

    Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

    De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.