Volledig scherm
© AFP

Bestuurders treinen Kanaaltunnel slapen slecht van doodrijden migranten

Franse bestuurders van de Kanaaltunneltreinen van Eurotunnel lijden aan stress en worden achtervolgd door spookbeelden van illegale migranten die ze hebben doodgereden op het spoor. De afgelopen maanden zijn dertien migranten omgekomen toen ze over het 50 kilometer langer spoor van de Kanaaltunnel naar Engeland trachtten te komen.

Quote

Wij treinbe­stuur­ders willen zo niet werken. Niet met zulke stress, vrees en angst

Spoorwegvakbond CGT

In de Noord-Franse havenstad kamperen volgens schattingen ruim 3.000 migranten. Velen onder hen proberen illegaal door de tunnel of op veerboten in Groot-Brittannië te geraken.

Het laatste dodelijke ongeluk was deze week toen een Eritrese jongen van 20 door een trein werd gegrepen. Kort daarvoor werd een man uit Soedan geëlektrocuteerd toen hij op een trein trachtte te klimmen.

Lol eraf
Een van de grote Franse spoorwegvakbonden, CGT, heeft nu een open brief gestuurd aan de Franse autoriteiten. ,,Wij treinbestuurders willen zo niet werken. Niet met zulke stress, vrees en angst. De lol gaat er zo wel af'', zo schrijven de conducteurs.

Dit jaar heeft de Eurotunnel, de exploitatiemaatschappij van de kanaaltunnel, naar eigen zeggen 37.000 illegale migranten onderschept die naar Engeland wilden.

 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.