Volledig scherm
Foxconn-werknemers in een fabriek in Longhua, in het zuiden van de provincie Guangdong. © reuters

Betere omstandigheden Apple-fabrieken China

Computerfabrikant Apple loopt voor op schema bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in drie fabrieken in China. In de fabrieken, eigendom van het assemblagebedrijf Foxconn, worden Apple-producten in elkaar gezet.

Volgens een commissie van externe deskundigen heeft Foxconn alle 195 verbeteringen ingevoerd waarvoor de deadline in mei was verstreken, en zijn al 89 van de 165 verbeteringen ingevoerd die voor volgend jaar juli zijn afgesproken.

Arbeidstijd
Het gaat onder meer om terugdringing van de arbeidstijd. Die is nu beperkt tot maximaal 60 uur per week. Dat is al een verbetering ten opzichte van de oude situatie, waarin een kwart van de werknemers in de Foxconn-fabriek in Chengdu langer werkte. Apple wil dat de maximale duur van de werkweek volgend jaar juli 49 uur is, in lijn met de Chinese arbeidswetgeving.

Zelfmoorden
De maatregelen werden in maart overeengekomen nadat zich onder Foxconn-medewerkers een aantal zelfmoorden had voorgedaan. Ook een explosie in de iPad-fabriek in Chengdu waarbij vier doden vielen, vorig jaar mei, was aanleiding voor een grootschalig onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in Apples assemblagefabrieken in China.

  1. Oud-koning Albert II verplicht tot vaderschapstest in zaak ‘dochter’ Delphine

    Oud-ko­ning Albert II verplicht tot vader­schaps­test in zaak ‘dochter’ Delphine

    Het hoogste rechtscollege in België, het Hof van Cassatie, heeft vandaag bepaald dat het dna van de voormalige Belgische koning Albert II (85) moet worden vergeleken met dat van zijn vermeende dochter: de 51-jarige kunstenares Delphine Boël. De vrouw stelt dat zij het resultaat is van een geheime affaire die de vorst in de jaren zestig had met haar moeder. Ze wil worden erkend als Alberts biologische dochter.