Volledig scherm
Betogers eisten dat het beeld werd verwijderd, maar namen even later het recht in eigen hand. © REUTERS

Betogers in North Carolina slopen 'racistisch' monument burgeroorlog

Circa driehonderd betogers, voornamelijk studenten, hebben in de Amerikaanse universiteitsplaats Chapel Hill een monument ter herdenking aan de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) gesloopt.

Volledig scherm
Volgens de vernielers van het monument, Silent Sam, eerde het beeld racisten. © REUTERS
Volledig scherm
In de VS worden steeds vaker monumenten verwijderd die aan de burgeroorlog herinneren. © REUTERS

De betogers verzamelden zich gisterenavond in de buurt van het standbeeld van 'Silent Sam' op de campus van een van de oudste openbare universiteiten van het land, de University of North Carolina. Ze eisten dat het beeld werd verwijderd en gingen daar even later zelf toe over.

Het standbeeld van de soldaat Silent Sam was er in 1913 neergezet ter nagedachtenis aan studenten van de universiteit die in de burgeroorlog aan de kant van de zuidelijke confederatie sneuvelden. Volgens de vernielers van het monument eerde het racisten.

De economisch achtergebleven, conservatieve confederatie die op landbouw en slavernij teerde, delfde in de burgeroorlog het onderspit tegen het industriële noorden van de VS. North Carolina behoorde tot de eerste vijf zuidelijke staten die zich in 1861 afscheidden van de VS. De laatste tijd worden steeds vaker monumenten verwijderd die in het zuiden aan de burgeroorlog herinneren.