Volledig scherm
Demonstranten nemen de straat over in Hongkong. © REUTERS

Betogers omringen regeringsgebouw bij aanhoudende protesten Hongkong

Honderden demonstranten hebben woensdag een belangrijke verkeersader in de buurt van de kantoren van de Hongkongse regering bezet. Er is veel oproerpolitie aanwezig. De politie heeft onder meer waterkanonnen ingezet om de  veelal jonge demonstranten op afstand te houden, en waarschuwt dat er krachtig zal worden opgetreden als de wegen niet direct worden vrijgegeven.

Er wordt al enkele dagen geprotesteerd tegen een uitleveringswet die het mogelijk zou maken om mensen naar China te sturen voor een proces. Ook zijn werkonderbrekingen aangekondigd. De wet wordt woensdag behandeld.

Zondag gingen al ruim 1 miljoen mensen de straat op om te protesteren, maar Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, liet weten de wet toch door te zetten. Volgens de nieuwe regels kunnen criminelen voortaan worden uitgeleverd aan China en daar worden berecht, in plaats van in Hongkong. De wet zou van belang zijn om internationale verplichtingen voor de aanpak van grensoverschrijdende misdaad na te kunnen komen. 

Tegenstanders vrezen dat de vereenvoudiging van de uitlevering van verdachten aan de rest van China het eigen rechtssysteem zal ondermijnen. De verdachten zouden in het buurland niet op een eerlijk proces kunnen rekenen.

Meerdere landen hebben inmiddels hun reisadvies naar Hongkong aangepast. De Verenigde Staten adviseert mensen om het gebied waar de demonstraties plaatsvinden te vermijden. Het Verenigd Koninkrijk laat Britten in Hongkong weten dat ze goed op moeten passen en laat weten dat mogelijk grote delen van de stad de komende weken onbereikbaar zullen zijn. Ook Singapore, Thailand en Taiwan geven aangepast advies naar aanleiding van de protesten. 

  1. ‘Politie arresteerde twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’
    video

    ‘Politie arresteer­de twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’

    Niet één maar twee zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo werden afgelopen donderdag in het Mexicaanse Culiacán aangehouden. Ivan Archivaldo Guzman (39) werd snel bevrijd door gewapende handlangers van het Sinaloakartel en gaf vervolgens het sein tot het genadeloze spoor van geweld dat uiteindelijk leidde tot de vrijlating van zijn halfbroer Ovidio (28). Dat meldt de New York Times op basis van bronnen.