Volledig scherm
Zo'n veertigduizend mensen gingen in Keulen de straat op © REUTERS

Massale steunbetuiging voor Erdogan in Keulen

UpdateZo'n veertigduizend mensen, overwegend van Turkse komaf, kwamen vanmiddag in Keulen samen voor een massale steunbetuiging aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Aanleiding voor de grote demonstratie was de mislukte staatsgreep van 15 juli in Turkije. De protestactie verliep rustig.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
Recep Tayyip Erdogan © epa

Veel deelnemers droegen rode T-shirts met opdrukken van de Turkse vlag of zwaaiden met vaandels van hun thuisland. Een spandoek droeg de tekst 'Erdogan is een held'. De bijeenkomst begon met een minuut stilte voor de mensen die omkwamen bij de mislukte coup.

Tijdens de betoging werd een verklaring van Erdogan voorgelezen. De Turkse leider bedankte de demonstranten en zei dat de betoging liet zien dat de band tussen Turkije en de in Duitsland wonende Turken nog altijd zeer warm is.

Steun betuigen
De manifestatie werd georganiseerd door de Europees-Turkse organisatie UETD onder het motto 'Ja aan democratie, neen aan de coup'. De demonstranten wilden hun steun betuigen aan de president na de mislukte staatsgreep van 15 juli. Volgens Keulse politie verliep de betoging rustig. Vier groeperingen hielden een tegendemonstratie, maar die werden op afstand gehouden. Er waren 2700 politiemensen op de been.

De organisatie van de demonstratie wilde president Recep Tayyip Erdogan het publiek via een videoverbinding laten toespreken. Het Duitse grondwettelijke hof stak daar zaterdag echter een stokje voor. De rechters maakten zich zorgen dat de toespraak schadelijk kon zijn voor de openbare orde.

Zere been
Dit was weer tegen het zere been van Turkije. Minister van EU-zaken Omer Celik twitterde zondag dat het besluit van het hof indruist tegen de vrijheid van meningsuiting en democratische waarden.

Keulen zette uit angst voor rellen en geweld 2.700 politieagenten in om de manifestatie in goede banen te leiden. De burgemeester van Keulen Henriette Reker liet weten dat ze talrijke brieven, e-mails en telefoontjes kreeg van bezorgde burgers. 

Coup
In Duitsland wonen ongeveer 3 miljoen mensen van Turkse afkomst en de couppoging van 15 juli heeft gezorgd voor veel onenigheid binnen de gemeenschap. President Erdogan beschuldigt zijn tegenstander Fethullah Gülen ervan achter de coup te zitten, en die beschuldiging zorgt, ook in ons land, voor spanningen tussen de aanhangers van Erdogan en die van Gülen.

In Duitsland wonen naar schatting 100.000 aanhangers van Gülen. Na de staatsgreep kwamen ook al voor- en tegenstanders van Erdogan en Gülen op straat in Duitsland.

Verzet
Bij de Duitse politiek viel de pro-Erdogan bijeenkomst niet overal in goede aarde. ,,De Turkse binnenlandse politiek heeft op Duitse bodem niets te zoeken'', zei de algemeen secretaris van de Beierse partij CSU Andreas Scheuer. ,,Wie betrokken wil zijn bij de Turkse binnenlandse politiek, kan beter ons land verlaten en teruggaan naar Turkije.''

Eerder deze week riep premier Hannelore Kraft de Turkse gemeenschap al op het Turkse conflict ,,niet naar het gekozen vaderland in Noord-Rijnland-Westfalen te halen''.