Betogingen en 27 arrestaties in Georgië vanwege film over twee verliefde mannelijke dansers

VideoIn Georgië zijn er bij protesten tegen een film over twee verliefde mannelijke dansers 27 arrestaties verricht. Twee politieagenten raakten gewond toen ze voor de veiligheid instonden bij de première van de film ‘And then we danced'. Dat deelt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tbilisi mee. 

De tegenstanders van de film riepen volgens Georgische media ‘schande’, schoten vuurwerk af en verbrandden een regenboogvlag. De Amerikaanse ambassade in de ex-Sovjetrepubliek riep op om menigtes te vermijden, wegens het gevaar op geweld.

De film van de Zweedse regisseur Levan Akin is dit weekend te zien in vijf cinema's die onder politiebewaking staan. De organisatoren zeggen dat alle tickets de deur uit zijn. Het drama, dat zich in Georgië afspeelt, gaat over een opkomende danser van het nationaal ballet van Georgië in Tbilisi, die verliefd wordt op een andere student. De film ging dit jaar in première op het internationaal Filmfestival van Cannes.

‘And then we danced’ draait ook in veel Nederlandse filmhuizen. De film kreeg afgelopen week diverse goede recensies. 

Volledig scherm
© AP/PN
Volledig scherm
Levan Gelbakhiani en Bachi Valishvili in ‘And Then We Danced’ (2019). © Photo News
Volledig scherm
Betogers verbranden een regenboogvlag. © EPA
Volledig scherm
© AP
  1. Toeschouwer gearresteerd voor maken van apengebaren naar United-speler Fred

    Toeschou­wer gearres­teerd voor maken van apengeba­ren naar Uni­ted-spe­ler Fred

    De derby tussen de twee voetbalgrootmachten uit Manchester werd gisteravond ontsierd door racisme. Tijdens de wedstrijd Manchester City-Manchester United (1-2) maakte een toeschouwer apengebaren in de richting van United-speler Fred. Ook werden er aanstekers en munten richting Fred en zijn teamgenoot Jesse Lingard gegooid. Inmiddels is de 41-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van racistisch gedrag.