Volledig scherm
Alexandre Benalla © AFP

Beveiliger Macron vervolgd na slaan demonstrant

De beveiliger van de Franse president Emmanuel Macron die werd ontslagen omdat hij een demonstrant sloeg, wordt vervolgd. Hij moet zich voor de rechtbank verantwoorden voor het gebruik van geweld en het zich voordoen als politieman terwijl hij dat niet was.

De 26-jarige Alexandre Benalla was al geschorst omdat hij in mei een betoger had geslagen in Parijs. Vrijdag volgde zijn ontslag en werd bekend dat hij werd verhoord door de politie.

De lijfwacht raakte in opspraak door videobeelden op sociale media. Daarop was te zien hoe hij met een politiehelm op samen met agenten een demonstrant overmeestert. Volgens het Élysée-paleis was hij formeel alleen als waarnemer aanwezig bij de demonstratie, maar was hij ,,duidelijk verdergegaan''. Een woordvoerder van de president sprak van ,,onacceptabel gedrag''.

In de zaak zijn nog vier mensen aangeklaagd, onder wie drie politiemensen.

Volledig scherm
Alexandre Benalla, hier links op de foto te zien met zwarte jas met capuchon. © AP
  1. Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) koos voor de dood na slepende spierziekte

    Rolstoelat­le­te Marieke Vervoort (40) koos voor de dood na slepende spierziek­te

    Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) is overleden. Door euthanasie, zoals ‘Wielemie’ het had gepland. Al in 2008 ondertekende ze de documenten, maar toch bleef ze vechten tegen een ongeneeslijke spierziekte. En ze stortte zich vol op haar bucket list, het verlanglijstje van wat ze nog wilde doen in dit leven. Toch was het een moeilijk gevecht, tegen een lichaam dat niet meer meewilde. ,,Eens een vechter, altijd een vechter”, zei Marieke. Een portret van ‘The Beast from Diest’.