Volledig scherm
© AD

Beverwaard aangewezen voor opvang asielzoekers

Op een terrein aan de Edo Bergsmaweg in Rotterdam-IJsselmonde verrijst de komende maanden een tijdelijk asielzoekerscentrum (azc) dat plaats biedt aan maximaal zeshonderd vluchtelingen. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdagochtend bekendgemaakt.

Quote

Beverwaard is een kansarme wijk. Dan ga je toch niet dit soort dingen doen.

Norbert Swaneveld (voorzitter gebiedscommissie IJsselmonde)
Volledig scherm
Het oude terrein van honkbalclub Sparta-Feyenoord aan de Edo Bergsmaweg in Rotterdam. © Google Maps

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) neemt de aanleg voor zijn rekening en verwacht het complex in de Beverwaard, vlak langs de A16 en de tramremise van de RET, begin 2016 op te kunnen leveren. Vluchtelingen zullen hier voor de duur van maximaal vijf jaar worden gehuisvest.

Omwonenden
Omwonenden zijn woensdagochtend vanaf 10.00 uur per brief geïnformeerd over de komst van het azc. In totaal worden 3600 brieven verspreid in de omgeving. Ook de burgemeester van het nabijgelegen Ridderkerk is op de hoogte gesteld.

Op het bewuste terrein aan de Edo Bergsmaweg wordt morgenavond een informatiebijeenkomst georganiseerd, die om 19.30 uur begint in een speciaal daarvoor opgetrokken tent. Burgemeester Ahmed Aboutaleb geeft dan samen met het COA tekst en uitleg.

Perplex
Voorzitter Norbert Swaneveld (Leefbaar Rotterdam) van de gebiedscommissie IJsselmonde zegt perplex te zijn door het besluit om voor de Beverwaard te kiezen. ,,Hier heb ik absoluut geen begrip voor. Beverwaard is een kansarme wijk. Dan ga je toch niet dit soort dingen doen. Ik heb hier geen woorden voor.''

Volledig scherm
Vluchtelingen, bij sporthal Schuttersveld in Rotterdam-Crooswijk, zoeken kleding uit die door buurtbewoners is neergelegd. © anp