Volledig scherm
De twaalf spelers van het jeugdteam De Wilde Zwijnen en hun coach tijdens een persconferentie een jaar nadat ze vast kwamen te zitten in de grot in het Mae Sai district, op 24 June 2018. © EPA

Bevrijding Thaise voetballertjes uit grot kost duiker 1,5 jaar later zijn leven

De reddingsoperatie van de twaalf jongens en hun voetbaltrainer uit een ondergelopen grot in Thailand heeft nog een leven geëist. Een Thaise marineduiker is overleden aan de gevolgen van een bloedinfectie die hij opliep tijdens de reddingsactie in juli 2018.

De duiker onderging de afgelopen anderhalf jaar meerdere behandelingen maar zijn situatie verslechterde desondanks, meldde de Thaise marine vandaag. 

Tijdens de risicovolle operatie kwam destijds al een duiker om het leven. Hij raakte buiten bewustzijn bij het plaatsen van zuurstofmaskers langs de potentiële vluchtroute en kwam te overlijden.

De jongens kwamen vast te zitten toen het water in de grotten in de provincie Chiang Rai plotseling snel steeg toen ze daar op bezoek waren. Het duurde een halve maand voordat de jongens werden gelokaliseerd en konden worden gered.

In voetsporen van redders

Twee van de jonge Thaise voetballers die door de duikers werden gered, verklaarden een jaar nadat ze opgesloten raakten dat ze zelf ook marineduiker willen worden.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.