Gevangenispersoneel voor de penitentiaire inrichting in Lantin (archieffoto).
Volledig scherm
Gevangenispersoneel voor de penitentiaire inrichting in Lantin (archieffoto). © BELGA

Bewaarders gewond bij opstand in Belgische gevangenis in ‘coronamodus’

Bij een gevangenisopstand in de Belgische plaats Lantin, vlakbij Luik, zijn drie cipiers gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Ze werden door meerdere gedetineerden aangevallen. Drie medewerkers werden met ziekenwagens naar het ziekenhuis overgebracht, aldus de vakbondsman.

De opstand is waarschijnlijk een gevolg van de strenge maatregelen die sinds kort gelden in Belgische gevangenissen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Gevangenen zitten dagelijks 23 uur in hun cel, bezoeken en andere activiteiten zijn geschrapt.

Na een wandeling probeerden diverse gevangenen een muur te beklimmen, zegt een Didier Brulheid van de christelijke vakbond CSC. Een van hen viel en raakte gewond. Toen gevangenispersoneel hem te hulp kwam, werden zij aangevallen door gedetineerden. 

Het dak op

Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen bevestigt dat drie bewakers gewond raakten, twee van hen moesten verzorgd worden in het ziekenhuis. Ondertussen hebben zij het ziekenhuis mogen verlaten. Zes gevangenen hebben zich op het dak verschanst en de politie is bezig met een interventie.

Uit protest tegen het incident gaat het personeel vanaf vanavond 22.00 uur in staking. 24 uur lang draait de instelling met een minimumbezetting. ,,Het Gevangeniswezen betreurt en veroordeelt het agressieve gedrag van enkele gedetineerden, vooral tijdens de coronamodus”, aldus de woordvoerder .

  1. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

    Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

    Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.