Volledig scherm
Sheriff Scott Israel. © AP

Bewaker aanwezig bij schietpartij Florida wachtte buiten af

De gewapende agent die op de dag van de dodelijke schietpartij op een middelbare school op de campus aanwezig was, heeft ontslag genomen. Hij stond buiten het gebouw waar de schutter 17 van zijn schoolgenoten doodschoot, maar ging niet naar binnen. 

Scott Israel, de sheriff van de gemeente waar de schietpartij plaatsvond, besloot na gesprekken met betrokkenen en het bekijken van beveiligingsbeelden dat de agent zou worden geschorst. Scott Peterson nam hierop zelf ontslag. Of Peterson zal worden aangeklaagd, is nog niet bekend.

Naar aanleiding van de videobeelden zei Israel: ,,Wat ik zag was dat de agent arriveerde aan de westkant van gebouw 12, zijn positie innam, maar nooit naar binnen ging."

Volgens sheriff duurde het bloedbad dat Cruz binnen aanrichtte zes minuten. De bewaker was bij het gebouw gearriveerd negentig seconden nadat de schutter de eerste schoten had afgevuurd. Vervolgens was hij ruim vier minuten buiten blijven wachten.

Volgens de sheriff heeft Peterson zijn plicht verzaakt. Hij had naar binnen moeten gaan en 'de schutter moeten doden'.

Ook is de sheriff een onderzoek begonnen naar twee agenten die in het verleden al vaker met de 19-jarige schutter Nicolas Cruz en diens broer te maken hadden gehad. Onderzocht wordt of ze meer hadden kunnen doen of moeten doen. Sinds 2008 had het kantoor van de sheriff 23 meldingen binnengekregen over Cruz of zijn broer, zo liet Israel weten.

Cruz schoot op 14 februari 17 scholieren dood. De overlevenden en ouders van doodgeschoten studenten vragen sinds de schietpartij aandacht voor de regulering voor vuurwapens in de VS.