Door de verhoogde terreurdreiging op Schiphol kan de Marechaussee op andere plekken minder ingezet worden
Volledig scherm
Door de verhoogde terreurdreiging op Schiphol kan de Marechaussee op andere plekken minder ingezet worden © ANP

Bewaking op Schiphol in gevaar door hoge werkdruk

Door onderbezetting en een hoge werkdruk heeft de Koninklijke Marechaussee de grootste moeite Schiphol te beveiligen. Door terreurdreiging moeten marechaussees uit het hele land bijspringen.

Quote

Sinds anderhalf jaar lopen marechaus­sees op hun tandvlees

Ton de Zeeuw
Ton de Zeeuw
Volledig scherm
Ton de Zeeuw © anp

,,Dit houden we niet heel lang meer vol", zegt Ton de Zeeuw, voorzitter van de Marechausseevereniging. ,,De werkdruk is enorm en er is te weinig personeel. De grote operatie op Schiphol gaat ten koste van beveiligingstaken elders."

Sinds zaterdagochtend wordt er extra gecontroleerd op en rond de luchthaven. Na een 'signaal' van terreurdreiging worden auto's op de snelwegen richting Schiphol steekproefsgewijs doorzocht. ,,Tot voor kort was het nog eenvoudig om hiervoor extra mensen vrij te maken, maar sinds anderhalf jaar lopen marechaussees op hun tandvlees", zegt De Zeeuw.

,,Door de verhoogde terreurdreiging worden veel objecten extra beveiligd, zoals het Binnenhof en Joodse instellingen. Daarnaast is de inzet vanwege de migratiestromen maximaal."

Quote

We leven in een nieuwe werkelijk­heid, waarin het onveiliger is

Ton de Zeeuw

Zomerpiek
Er is daardoor geen ruimte om de zomerpiek op het vliegveld goed op te vangen, stelt De Zeeuw. Dat werd de afgelopen weken al pijnlijk duidelijk: op de toeritten naar Schiphol stonden lege auto's van de Marechaussee. Deze auto's - geplaatst na de aanslagen in Brussel - zouden bemand moeten zijn, maar vanwege roosterproblemen was dat niet mogelijk. 

Volgens De Zeeuw is het zaak dat er snel mensen bijkomen. In totaal zijn er ruim 6.000 marechaussees, van wie er 1.800 op Schiphol werken. Eind dit jaar wordt de Marechaussee met 400 man uitgebreid, maar dat is volgens De Zeeuw niet voldoende. ,,We leven in een nieuwe werkelijkheid, waarin het onveiliger is. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa." 

Grenzen 
Woordvoerder Marlous de Ridder van de Koninklijke Marechaussee bevestigt dat de druk op de organisatie groot is. ,,We kunnen nog altijd snel opschalen, maar er zijn grenzen. Hierover zijn we in gesprek met de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie." 

Eerder dit jaar beklaagde topman Jos Nijhuis van Schiphol zich over onderbezetting bij de Marechaussee. Hij waarschuwde voor lange rijen bij de paspoortcontrole. ,,De passagiersaantallen op Schiphol zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, maar de Marechaussee is niet meegegroeid", stelt De Zeeuw. ,,Dat gaat zich nu wreken."

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP