Volledig scherm
© Ol Pejeta

Bewapende bescherming voor mannelijke neushoorn

Sudan is de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op de wereld en wordt nu 24 uur per dag beschermd door bewapende wakers. Het veertig jaar oude dier woont in het Ol Pejeta reservaat in Kenia. 

Om Sudan te beschermen tegen stropers is hij uitgerust met radiozenders, zodat hij goed in de gaten kan worden gehouden, meldt The Independent. Er is hoop dat Sudan op een dag in staat is om nageslacht te produceren en eventueel dus zijn soort te redden van uitsterven. Tot nu toe is dat in het reservaat nog niet gelukt.

De hoorn van de neushoord is uit voorzorg afgesneden. ,,De enige reden dat zijn hoord is afgesneden, is om stropers af te ontmoedigen'', stelt Elodie Sampere van het Keniaanse reservaat. ,,Als de neushoorn geen hoorn heeft, is hij niet van belang voor stropers. Dit is puur om hem veilig te houden.'' Een hoorn kan ruim 70.000 euro per kilo opleveren.

Uitsterving
Sudan en twee vrouwelijke neushoorns van zijn soort worden verzorgd door de bewakers van het Keniaanse conservaat. Het trio is naar verluidt drie van de laatste vijf noordelijke witte neushoorns ter wereld. Twee andere vrouwtjes leven in gevangenschap.

In 1960 liepen er nog meer dan 2000 noordelijke witte neushoorn rond volgens het Wereld Natuur Fonds. In 1984 waren het er nog maar 15 door stropers.