Still van een video die indertijd van de lichamen in Haditha is gemaakt door een Irakese mensenrechtenorganisatie. © ANP
Volledig scherm
Still van een video die indertijd van de lichamen in Haditha is gemaakt door een Irakese mensenrechtenorganisatie. © ANP

Bewijzen gevonden moordende Amerikaanse soldaten in Irak

Documenten die zijn opgedoken tijdens een sloop in Irak, bewijzen de rol van Amerikaanse militairen in het beruchte bloedbad van Haditha op 19 november 2005. Toen werden 24 weerloze burgers - ook vrouwen en kinderen - afgeslacht uit wraak voor een aanslag met een bermbom in de buurt.

De documenten werden ontdekt door een verslaggever van de krant New York Times en beslaan honderden bladzijden lange verslagen van verhoren over het bloedbad.

De documenten op een schroothoop nabij Bagdad stonden op het punt verbrand te worden. Eigenlijk hadden zij al lang geleden vernietigd moeten zijn. De wandaad was in 2007 onderwerp van de film 'Battle for Haditha' van Nick Broomfield.
 
Vrijgesproken
De soldaten hadden eerst geprobeerd de verantwoordelijkheid voor hun daad op 'terroristen' af te wentelen. Uiteindelijk werden sommigen van de GI's in staat van beschuldiging gesteld, maar nadat de mediastorm rond 'Haditha' was gaan liggen, werd het leeuwendeel van hen gewoon van vervolging vrijgesproken.

 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.