Volledig scherm
Geert Wilders tijdens een protestactie in 2015. © AP

Bezoek Wilders aan Molenbeek afgeblazen

'Islamsafari' verbodenGeert Wilders heeft zijn bezoek aan het Belgische Molenbeek afgeblazen. Hij was van plan om samen met Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter een tocht te maken door de multiculturele Brusselse gemeente, waar veel moslims wonen. Er was echter een kans dat de PVV-leider dan zou worden opgepakt tijdens zijn 'islamsafari'. 

Zowel de burgemeester van Molenbeek als die van Brussel heeft de islamsafari verboden uit vrees voor verstoring van de openbare orde. De twee politici zouden ook naar de Grote Moskee in Brussel gaan, maar de burgemeester zegt geen 'racistische haatboodschap' te tolereren.

,,Anno 2017 wordt het islamkritische volksvertegenwoordigers verboden om hun werk te doen'', aldus de woordvoerder van Dewinter. Eerder op de dag zei hij nog dat het bezoek ondanks het verbod door zou gaan.

Vervolg

Wilders en Dewinter geven wel een persconferentie in het federaal parlement. Ze overleggen nog over wat ze eventueel verder kunnen doen in Brussel, aldus de zegsman.

,,Brussel en Molenbeek zijn 'shariazones' geworden waar de islam de plak zwaait en burgemeesters als dhimmi collaboreren'', twitterde Dewinter. Wilders had het over een 'Acte van Capitulatie'. ,,Parlementariërs verboden. Islam en terreur toegestaan. Molenbeek Islamstaat'', aldus de PVV-leider.

Rondleiding

Wilders en Dewinter wilden morgen een rondleiding geven in Brussel en Molenbeek. ,,Noem het een islamsafari'', zei Dewinter eind september. ,,Een wandeling langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering.'' De rondleiding was 'niet om te provoceren', zeiden de politici erbij.

De PVV-leider vergeleek Molenbeek met de gevallen IS-kalifaathoofdstad Raqqa. ,,Ik heb Molenbeek eens vergeleken met Gaza, maar misschien is Raqqa een betere vergelijking. Alleen is Molenbeek nog niet bevrijd."

Voorbereid

Volledig scherm
Filip Dewinter van Vlaams Belang. © BELGA

Dewinter van het extreemrechtse Vlaams Belang was voorbereid op een verbod. Hij verwachtte dat ook op de laatste dag voor het geplande bezoek, zo vertelde hij eerder deze week aan het AD. ,,De burgemeester zal er zo laat mee komen dat ik geen kort geding meer kan aanspannen. Dat zijn democratische technieken die in een rechtsstaat niet zouden mogen. Maar goedschiks of kwaadschiks: we gaan.''

Zou het echt niet lukken tot in Molenbeek te komen, dan bewijst dat volgens Dewinter ook iets: ,,Dan hebben we het eerste islamitisch kalifaat op Europees grondgebied.''

No-go-zone

Burgemeester Françoise Schepmans van Molenbeek liet vorige week al weten over maatregelen na te denken. Daarop verklaarde Dewinter om sowieso naar Molenbeek te gaan. Een verbod zou volgens hem bevestigen dat bepaalde delen van de gemeente een no-go-zone zijn geworden voor de politie.

Wilders en Dewinter geven volgens het Vlaams Belang morgen om 12.30 uur een persconferentie in het federaal parlement in Brussel.