Bezoekers dierentuin opgeschrikt door inventieve chimps die ontsnappen via tak

videoVoor een aantal gezinnen werd een bezoekje aan de dierentuin in Belfast gisteren een dag om nooit te vergeten. Een viertal chimpansees wist via een afgebroken tak uit hun verblijf te ontsnappen. Een van hen maakte vervolgens een nieuwsgierig rondje door de dierentuin. Niemand raakte gewond.

De Amerikaanse Danielle Monaghan, moeder van twee kinderen, staat zaterdag rustig met haar kinderen en haar Ierse nichtje naar de apen te kijken. De dieren spelen wat met een tak, Chantal pakt haar telefoon om te filmen en ziet opeens hoe de dieren met behulp van de tak uit het verblijf klimmen. ,,Ik kon het niet geloven”, vertelt ze achteraf tegen de BBC. ,,Ik schrok natuurlijk, vooral omdat de kinderen erbij waren. Ik heb geprobeerd heel rustig te blijven, en gelukkig is er niks gebeurd.”

Ze is niet de enige die schrok van het onverwachte bezoek van de apen. De Ierse Chantal Baxter vertelt dat ze over een pad liep, toen er opeens vanachter de bosjes een enorme chimpansee tevoorschijn kwam. Ze vreesde vooral dat het dier haar kinderen iets aan zou doen, maar werd rustiger toen ze besefte dat de enorme aap totaal niet agressief was, en gewoon een beetje nieuwsgierig om zich heen zat te kijken. Achteraf zei ze: ,,Deze ervaring is onvergetelijk geweest.” Ook de Amerikaanse vrouw en haar kinderen vonden het voorval achteraf ‘amazing’. 

,,Het zou natuurlijk een ander verhaal zijn geweest als de dieren agressief waren, maar dat was absoluut niet zo. Omdat ze kalm waren, werden wij ook kalm. We zijn gewoon doorgelopen. Het was heel bijzonder”, aldus Danielle Monaghan tegen de BBC.

Quote

Het zijn slimme dieren. Ze weten dat ze eigenlijk niet uit het verblijf mogen

Alan Cairns, woordvoerder Belfast Zoo

De dierentuin in Belfast heeft aangegeven dat de tak door de harde wind in het verblijf is gekomen, en dat de dieren daarmee al improviserend uit hun verblijf zijn geklommen. ,,We gaan kijken of we maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat het weer gebeurt.”

Volgens de dierentuin waren verzorgers zeer snel ter plekke om de boel in de gaten te houden, maar besloten de dieren snel om zelf weer terug naar hun verblijf te gaan. Volgens woordvoerder Alan Cairns was er maar een chimpansee die het erop waagde een ommetje te maken. De rest bleef op het muurtje van het verblijf zitten. ,,Ze zijn een beetje laf en besloten zelf weer terug naar het verblijf te gaan. Het zijn slimme dieren. Ze weten dat ze eigenlijk niet uit het verblijf mogen.’’

Volledig scherm
Een van de apen besloot een ommetje te maken.
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”