Volledig scherm
Een paar actievoerders met een spandoek © AD

Bezoekers op de vuist bij azc-bijeenkomst in Utrecht

De informatiebijeenkomst in de Stefanuskerk in Overvecht over de opvang van 400 asielzoekers is maandagavond tumultueus verlopen. Buiten kwam het tot relletjes en vlogen voor- en tegenstanders elkaar in de haren. Binnen werden wethouder Diepeveen en een COA-medewerker herhaaldelijk overschreeuwd.

Volledig scherm
© AD

Ruim tweehonderd omwonenden kwamen af op de informatiebijeenkomst. Nog eens een paar honderd mensen lieten buiten hun tegenstem horen. Op het moment dat voorstanders van  de opvang buiten van zich lieten horen en een spandoek ontrolden, liep het uit de hand.

Het kwam tot relletjes, waarbij de azc-tegenstanders harde klappen uitdeelden. De politie kon even later een tweede confrontatie maar net voorkomen. Eén persoon werd aangehouden voor belediging en vernieling.

Nog niet klaar
De bijeenkomst binnen verliep rumoerig. De sprekers, wethouder Kees Diepeveen en COA-medewerker Jet van Doornik, werden regelmatig door het publiek uitgejoeld. Wethouder Diepeveen kijkt ondanks de onrust positief terug op de avond. ,,Ik denk dat een aantal mensen wel iets minder boos naar huis is gegaan, maar niet iedereen, dat realiseer ik me ook. We zijn nog niet klaar."  

Het is al het hele weekend onrustig in de Utrechtse wijk Overvecht sinds vrijdag bekend is geworden dat er een noodopvanglocatie voor 400 vluchtelingen komt (vanaf eind juni dit jaar tot eind november 2018). De gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) willen de asielzoekers vestigen in een oud kantoorpand aan de Einsteindreef.

Extra alert
Voor de informatiebijeenkomst waren de lokale autoriteiten extra alert. De gemeente Utrecht, de politie en het Openbaar Ministerie hadden signalen ontvangen dat mogelijk ook anderen dan direct omwonenden naar de bewonersavond zouden komen. Mensen konden alleen binnenkomen als ze de wijkbrief over dit onderwerp bij zich hadden en zich konden legitimeren. Ook moesten ze aangeven waar ze woonden, om aan te tonen dat ze direct omwonenden waren.

Bewoners van de wijk hingen zondagavond spandoeken op om hun onvrede te uiten. Ook hebben tegenstanders de facebookgroep 'Zeg Nee tegen azc Overvecht' opgericht.