Volledig scherm
© anp

Bezorgde Kamer debatteert fel over vluchtelingencrisis

De Tweede Kamer debatteert woensdag fel over de oplopende spanningen rond de vluchtelingenopvang in Nederland. Naar verwachting loopt het aantal asielverzoeken dit jaar op tot tussen de 50.000 en 60.000. Dat is volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een probleem, want er zijn te weinig slaapplekken om al die mensen op te vangen.

Volledig scherm
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie © anp
Quote

We hebben nog steeds iedereen nodig om het te kunnen regelen

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het eens geworden over maatregelen om de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning te versoberen. Dat is niet bedoeld om asielzoekers eventueel af te schrikken, maar omdat het noodzakelijk is om snel praktische voorzieningen te realiseren.

Volgens premier Mark Rutte gaat er sneller gewerkt worden aan ,,het sobere dak boven het hoofd'' voor deze groep. Dat kan een containerwoning zijn of onderdak in een verbouwd kantoorpand van de overheid, bij gebrek aan sociale huurwoningen.

Lastig gevallen
Volgens PVV-leider Geert Wilders kan Nederland het probleem niet oplossen. ,,47 procent van de Nederlanders vindt dat het niet meer kan, dat we niemand moeten toelaten. Ze willen dat we de grenzen sluiten. Deze mensen zien de vluchtelingen uit veilige landen komen en hun eigen veiligheid in het geding komen. Mensen worden lastig gevallen, bespuugd, seksueel bejegend. De schade die hier door al die mensen wordt aangericht pikken we niet. Genoeg is genoeg."

Volledig scherm
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders © ANP
Quote

Mensen worden lastig gevallen, bespuugd, seksueel bejegend. De schade die hier door al die mensen wordt aangericht pikken we niet. Genoeg is genoeg

Geert Wilders, PVV

Andere partijleiders gaan fel tegen Wilders in. ,,Ik gruwel van de PVV", zegt D66-leider Alexander Pechtold. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver botst met de PVV-leider. Volgens hem is de PVV'er knettergek en een nepdemocraat. Klaver wilde dat terugnemen, maar dan zou Wilders ook zijn eerdere uitspraak moeten terugnemen dat de Tweede Kamer een 'nepparlement' is. Wilders deed dat niet.

Scheldwoorden
Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft haar collega's in de Tweede Kamer na de aanvaring opgeroepen geen scheldwoorden te gebruiken.

Wilders vindt dat de fractieleiders niet luisteren naar de burgers, die volgens hem massaal tegen de komst van asielzoekers zijn. De PVV'er pleitte opnieuw voor het sluiten van de grenzen, iets wat volgens de andere partijen helemaal niet kan. De partijleider wil later in het debat een motie van wantrouwen indienen.

Volgens Sybrand van Haersma Buma (CDA) hebben we een probleem en kunnen we dat niet ontkennen. ,,Je ontkomt er niet aan om de aanvragen te beperken. De Minister President moet aan de vluchtelingen duidelijk maken dat Nederland zijn morele plicht zal vervullen, maar dat het gaat om tijdelijke opvang gericht op terugkeer. Dan kunnen we de stroom asielzoekers aan."

In de haren
Niet alleen Wilders krijgt het aan de stok met andere partijleiders. Ook Halbe Zijlstra (VVD) en Alexander Pechtold (D66) vliegen elkaar spreekwoordelijk in de haren. Pechtold beschuldigt Zijlstra van paniekzaaierij door te spreken van 300.000 asielzoekers die ons land binnen komen, in plaats van de 40.000 waar het om zou gaan. ,,300.000 vluchtelingen in Nederland, dan moeten we ze ongeveer gaan halen."

Volgens Zijlstra rekent Pechtold de gezinsherenigingen niet mee. ,,Volgens mij moeten we toch de rekentoets invoeren, dat is bij u broodnodig."

VVD en PvdA riepen de andere partijen nadrukkelijk op om samen te zoeken naar oplossingen voor het vluchtelingenprobleem en niet de verschillen uit te venten.

Volledig scherm
Vluchtelingen zoeken kleding uit die buurtbewoner hebben gebracht naast de Sportcentrum Schuttersveld, dat is ingericht als noodopvang. © anp
Volledig scherm
Ruim zeventig bewoners van megakamp Heumensoord bij Nijmegen hielden dinsdag een protestmars. ,,In tenten is het echt te koud voor onze kinderen." © Do Visser

Dreigbrieven
Niet alleen slaapplekken zijn een probleem. Veel bewoners van plaatsen waar grote aantallen vluchtelingen worden opgevangen zijn boos. Ze vinden dat ze onvoldoende worden geinformeerd of dat er teveel vluchtelingen worden opgevangen. Raadsleden van de gemeente Rijswijk hebben dreigbrieven gekregen vanwege de komst van een nieuw azc. 

Maar ook een aantal vluchtelingen is ontevreden. Ruim zeventig bewoners van megakamp Heumensoord bij Nijmegen zeggen in hongerstaking te zijn tegen de in hun ogen 'te sobere opvang'. Dinsdag hielden ze een protestmars. ,,Het is nu echt te koud in de tenten, zeker voor families met kinderen." Een andere man hekelt het gebrek aan privacy.

In asielzoekerscentra (azc's) verblijven 13.000 mensen met een verblijfsvergunning die eigenlijk moeten doorstromen naar een woning. Bij gemeenten is een gebrek aan sociale huurwoningen. Hierdoor is er in de azc's een gebrek aan ruimte voor nieuwe vluchtelingen, die nu uitwijken naar noodopvanglocaties. Vluchtelingen gaan soms van noodopvang naar noodopvang.