Biden erkent Armeense genocide, Turkije noemt het ‘populisme’
Joe Biden is de eerste Amerikaanse president die officieel de Armeense genocide erkent. In een verklaring die zaterdag werd verspreid door het Witte Huis herdenkt hij de slachtoffers van de genocide die begon op 24 april 1915.
De Ottomaanse autoriteiten deporteerden en vermoordden ongeveer 1,5 miljoen Armenen in de jaren na 1915. Het officieel erkennen als genocide ligt nog altijd erg gevoelig in Turkije, het land ontkent dat er sprake was van gerichte volkerenmoord.
De voorgangers van Biden gingen het erkennen van de genocide dan ook uit de weg, om Ankara niet tegen de haren in te strijken. De huidige Amerikaanse president zei tijdens zijn verkiezingscampagne vorig jaar echter al dat hij eenmaal in het Witte Huis van plan was de volkerenmoord bij naam te noemen.
Premier Nikol Pashinyan van Armenië prijst de erkenning van Biden. Hij noemt het ‘een krachtige stap’ die ‘de suprematie van mensenrechten en waarden in internationale betrekkingen’ bevestigt. ,,Vanuit dit oogpunt is het een inspirerend voorbeeld voor iedereen die aan een rechtvaardige en tolerante internationale samenleving wil bouwen‘’, aldus Pashinyan.
‘Populisme’
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu wijst de erkenning volledig van de hand. ,,Niemand hoeft ons iets over ons eigen verleden te vertellen. Deze hele verklaring is populisme en ondermijnt de band tussen de landen.”
Het ministerie stelt in een verklaring dat Biden geen juridische basis heeft voor deze uitspraak. Een woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan zegt dat de VS naar het eigen verleden moeten kijken.
Inmiddels is de Amerikaanse ambassadeur in Turkije op het matje geroepen. De Turkse onderminister van Buitenlandse Zaken Sedat Önal heeft David Satterfield ‘in de meest krachtige bewoordingen’ verteld dat de verklaring geen rechtsgrondslag heeft en dat die een ‘moeilijk te herstellen wond in de betrekkingen’ heeft veroorzaakt.
Krachtige stap
De Armeense premier Nikol Pasjinian noemt de erkenning een “krachtige stap richting rechtvaardigheid en een sterke steun voor de nakomelingen van de slachtoffers”. Pasjinian zegt blij te zijn met de erkenning van de volkerenmoord, ook gezien de recente onrust tussen Armenië en Azerbeidzjan.
Biden zegt dat hij niemand wil beschuldigen, maar dat hij met de erkenning van de genocide wil voorkomen dat het nog een keer gebeurt. ,,Laten we ons voornemen om dit soort wreedheden te voorkomen vernieuwen en laten we verzoening en vergiffenis nastreven.”
Nauw samenwerken
Een Amerikaanse official zei, nadat de verklaring werd gepubliceerd, dat Biden nog steeds nauw wil blijven samenwerken met Turkije, dat een NAVO-bondgenoot is. Om de schade beperkt te houden, sprak Biden vrijdag met zijn Turkse collega Recep Erdogan. In juni spreken ze elkaar tijdens de NAVO-top. Turkije heeft geen diplomatieke maatregelen aangekondigd, wat het eerder wel deed als landen de Armeense genocide erkenden.
In 1981 noemde toenmalig president Ronald Reagan het ook een genocide, maar dat is nooit in een officiële verklaring naar buiten gebracht. Sindsdien vermeden alle presidenten het woord.'
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Canadese provincie krijgt bosbranden niet onder controle en roept hulp VS in
De Canadese provincie Nova Scotia, aan de oostkant van het land, heeft woensdag de hulp ingeroepen van het Canadese leger en de Verenigde Staten bij het bestrijden van grote bosbranden. In provinciehoofdstad Halifax zijn al meer dan 16.000 mensen geëvacueerd. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Ruime meerderheid Huis van Afgevaardigden keurt verhoging schuldenplafond VS goed
Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de afspraken over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op de financiële markten zou hebben veroorzaakt. -
Kosovo: ‘Situatie is gespannen, Servië moet stoppen met destabiliseren van ons land’
Servië moet stoppen met het uitdagen en destabiliseren van Kosovo. Dat zegt de president van het land, die donderdag aanwezig is op de grote Europese top in Moldavië. Haar Servische collega Vucic vindt echter dat Kosovo de eerste stap naar rust moet zetten. De twee landen liggen deze week weer flink overhoop, waardoor enkele dagen geleden tientallen Navo-militairen gewond raakten bij rellen.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
Met video's
Ryanair-topman Michael O'Leary voorspelt chaos: ‘Zomer vol geschrapte vluchten’
Kunnen we deze zomer zorgeloos op vakantie naar Spanje, Portugal of verder naar het zuiden? Ryanair-topman Michael O’Leary voorspelt chaos door te verwachten stakingen bij de luchtverkeersleiding in Frankrijk, waardoor er geen vliegtuigen over het land mogen. -
Charles Manson-volgelinge Leslie Van Houten wellicht na 52 jaar cel vervroegd vrij
Een volgelinge van de Amerikaanse sekteleider Charles Manson heeft recht op vervroegde vrijlating, heeft een rechtbank in Californië besloten. Een onderzoekscommissie had eerder geconcludeerd dat de 73-jarige Leslie Van Houten ‘geen onredelijk gevaar voor de openbare veiligheid’ meer vormt en berouw heeft van haar misdaad, schrijft de Los Angeles Times.